Hälsingland och Härjedalen

Helt plötsligt är Juli här, även om det känns overkligt för en annan. Det har mest regnat och varit kallt, inte alls gästvänligt men lik förbannat är den här! Jag hade faktiskt en tidig semester i år, från midsommar och tre veckor framåt. Nu är man åter på arbetet och har stökat av två arbetsdagar sakta men säkert.. blir mer semester i vinter som man kan se fram emot. Lite fiske hann man trots vädergudarnas dåliga humör med.

Sön 20 Juni hann jag med ett besök till Värasen som enligt mig, är en av Hälsinglands finaste klarvatten-sjöar. Hade förhoppning om att pricka in en fin rocken-kläckningarna som brukar vara fantastisk där. När jag och Peter var där ett par veckor tidigare var det för kallt i vattnet och den stora kläckningen uteblev. Jag anlände vid 1900 och var färdigkittad i flytringen en halvtimme senare. Det syntes ett gäng rocken i luften. Hade sällskap av en till person på flytring samt en karl som fiskade från land, han hade varit där hela dagen utan lycka. Det syntes fler flytringar på andra sidan sjön också. Det blåste ganska friskt, en 9 m/s i byarna men enligt SMHI skulle det mojna vid 2100 – och de hade faktiskt på pricken rätt. Det vakade sporadiskt i början, men det ökade i snabb takt.

rockenSå vinden la sig så började det vaka något otroligt, sörplande och kluckanden över hela sjön. Magiskt. Och pulsen började öka! Ut med flugan och – vänta. Det vakade runt om flugan, bakom mig, bredvid mig.. och plötsligt togs även min fluga. Mothugg och den sitter! Då börjar en rusning jag aldrig upplevt, är totalt chanslös och den går enkelt ut på backingen. Rullen skriker och det är bara att luta sig tillbaka och haka på. I några minuter står tiden stilla och man njuter av livet. Det tar ett tag innan jag ser skymten av fisken, en röding! Adrenalinet lägger sig en aning när jag upptäcker att den är felkrokad i fenan, det förklarade rusningen. Den vilade snart i håven.DSCN1264
Fisken är väldigt fin där måste jag säga, både naturlig röding och öring.. finns även en hel del bumlingar. Fanns många tunga vak som avslöjade det. Grymt roligt fiske med flera påslag och några landade fiskar, enbart rödingar. Alla i samma storlek. Inte ofta rödingen är där aktiv sent i juni, men förklaras antagligen av att det varit såpass kallt väder.

DSCN1270

DSCN1268

20150621_222418

Huggperioden varade i ca 1,5h innan det avtog. Kvällen blev lugn, stilla men spännande. Drog en röding alldeles innan jag begav mig hemåt. Hemresan genom dom djupa skogarna bjöd även på en björn som studsade i diket. En underbar kväll!

20150622_001446

Hälsingland

Inför en planerad road trip i Norge spenderades några dagar i stugan i Härjedalen för att vänta ut det dåliga väder som vägrade ge sig. En kväll släppte regnet och en välkommen sol tittade fram. Jag och sambon drog ner till Ljusnan för att fiska lite harr. Som väntat så var det inte mycket vak alls, såg två stycken som vakade på håll, så jag höll mig i början till att instruera sambon som håller på och lär sig flugfiska. Efter en timme kom ett vak på intressant avstånd och jag vadade mig närmare för att komma inom kastavstånd. OigdbTZK9D_PUpJxb6rjbnsS6XXf0t1CtFiRjnr5hrA,TfTpi9vE-m4mFbznGkIyORwWU2Wk85WYQAGg2KR5YwM

z1FcdA855ySnvGdHygqhuc1MvQQba8RMGfu6WQVfTso,yEG8fv2dSJszSAh6L-aSYUBZ-CmbEX-R85Y6NSnbEV4

Det kläckte nån sorts bäcksländor så hittade en fin fluga som jag lät drifta ett par gånger utan hugg. Tredje försöker fick till ett kast som drev perfekt mot ståndplatsen.. och den tar flugan.

1 Fin harr som kämpade på bra innan den vilade i håven. Kul när man har instant success! Ingen vana precis. Skön känsla när man tagit ordentligt med tid till analysen av vattnet och få utdelning därefter. Efter detta kände jag att det räckte för min del, dels för att det inte vakade speciellt mycket och att jag kände mig nöjd med kvällen. Vädret och känslan var perfekt.

4En perfekt uppladdning för Norgeresan då vi skulle spendera x antal timmar i bil för att besöka Atlanterhavsvägen, Trollstigen och Geirangerfjorden. Fantastisk resa!

—-

Tre dagar senare var vi tillbaka i stugan. Vi gjorde ett till besök till Ljusnan sista kvällen innan vi begav oss mot Hälsingland igen. Vädret var fint och det var vindstilla, även myggfritt pga. det kalla vädret. Än hade inte svemyggen gått igång. Det vakade lika lite även denna gång, dock lite närmare. Fick upp ett par stycken även denna kväll!

6

7

5Fina turer hittills denna sommar, man uppskattar verkligen solen när den tittar fram en sommar som denna.

Ha det!

/Emil

Kommentera