FiskaGävleborg – förebilder i vattenvård

Jag har tidigare skrivit några rader om Gavleån och Testeboån här, senaste inlägget handlade om de glada nyheterna att det ska läggas ner stora pengar på att restaurera dessa vattendrag.

Är du intresserad av vad som händer i dessa vattendrag men även andra vatten i gävleborg? Då ska ni absolut gilla FiskaGävleborg på facebook. En mycket bra sida där det uppdateras flitigt om arbetet för att förbättra förhållandena för fisken i våra vatten. Denna sida drivs av enheten för Landsbygd och Tillväxt samt Jordbrukarstödsenheten på Länsstyrelsen Gävleborg.

Ålyngelfälla Gavleån. Foto från FiskaGävleborg på Facebook

Brukar du fiska i Gavleån samt Testeboån?  Då borde du läsa följande text:

Märkt fisk i Gavleån. Bild från FiskaGävleborg på Facebook.

Om man fångar en märkt fisk är vi mycket tacksamma om man skickar in märket till oss (dock inte hela fisken, som på den här bilden) tillsammans med information om fångstplats, datum, längd och vikt. Om man ska släppa tillbaka fisken kan man skriva ned märkets färg och nummer och och skicka in uppgifterna ändå, så kan fisken leva vidare med sitt märke. Återfångstrapportering är ett viktigt verktyg för att kartlägga fiskstammarna i våra vattendrag. Om man skickar med sina kontaktuppgifter kan man även vinna en trisslott eller två!

 

Något alla som vill ha ett bättre fiske i våra vatten bör följa :)

 

Dom skrev även om en tråkigare nyhet, singnalkräftan har upptäckts i Testeboån och därmet kräftpesten. Detta har högst troligt gjort att den extremt utrotningshotade flodkräftan fått stryka med i detta vatten. Att någon planterar ut signalkräftan i ett sånt vatten är för mig otroligt förvånande och korkat. Får hoppas dom lyckas få bort signalkräftan och att flodkräftan inte helt dött ut i vattnet.

En något roligare nyhet från Testebon också, årets första laxar har fångats vid dammen i Strömbro. Tack vare allt j*kla regn som fallit så verkar laxen ha hittat förbi kraftverket och in i uppvandringskontrollen. 4 st laxar i 10kgs -klassen ska ha fångats! Kanske inte låter mycket men tydligen har det bara fångats in ett tiotal laxar de senaste 10 åren.

Läs hela den artikeln på GD.

Hoppas det forsätter på det bra spåret!!

/Emil

Kommentera