Gäddfiske i Höga kusten – Vågsfjärden

En sedan länge planerad fisketripp till Ångermanland och Höga kusten blev i helgen av! Vi skulle fiska i Vågsfjärden, en sjö som fram till 1800-talet var en havsvik men pga landshöjningar blivit avskuren från havet. Alla som varit till Höga kusten vet att det är väldigt vackert, något jag verkligen håller med om.

Jag och två bekanta reste från Edsbyn 09:30 och var på plats runt 13:00. Vi väntade in den fjärde stugmedlemmen innan vi relativt snabbt var nere vid båten för att beta av några timmars fiske. Vädret var växlande, +10 molnigt med tidvis regn samt sol. 6m/s vind.

Började fiska i en vik ca 100m från båtplatsen, ganska snabbt högg första gäddan på min jerk, en mindre sådan. Skönt med ett så snabbt tecken på aktivitet då vi haft lite oroliga funderingar på om de lekt färdigt i vattnet. Snart hade samtliga räddat namnet med gäddor på sitt samvete. En plan var att försöka hitta en vik där braxen leker, som den ju brukar göra i maj månad. Vi betade av några ställen tills vi på håll såg en intressant vik brevid abborrön. När vi anlände kom en fisk flytandes, en brax såklart :) Den hade ganska (o)trevliga bett och samtidigt var en gädda uppe vid ytan och gjorde livet surt för nån betuttad brax.

Vi körde med gråa wobblers och det gick hem! 7-8 gäddor på 3-4.5kg fångades ganska fort, med bl.a dubbelhugg. Lite kaotiskt hann det bli, alltid roligt :D

Medans vi gled runt så visade ekolodet riktigt galna branter, den gick  från 20m djup till 30m t ex. Detta på en sträcka av 5m.  Att Vågsfjärden var djup hade jag fått höra, men att den hade sådana sjuka branter blev en överraskning.

Sista timmen avverkades vid en bergshäll, där man kunde stå i båten och ta på väggen men ändå visade lodet på 12 m djupt. Där nöp direkt två fina gäddor.


Vid 18:00 så blåste vi av fisket, hungern var för stor! 17-18 gäddor och ett träd blev resultatet.

Middagen blev en grymt fin kycklinggryta. Kvällsaktiviteten blev kortspel några öl och skitsnack tills mörkret lade sig och vi bosatte oss i sängarna.

 

Klockan ringde 06:00 på lördagsmorgonen. Väder: molnigt med 1m/s vind. Var i båten 07:00, förutsättningarna var ganska stora att få någon fin idag då vi hade fler timmar till fiske. Tog längre tid idag innan första fastnade. Flera efterföljare men dom högg inte, några enstaka nöp på men såpass dåligt så de hoppade av efter 2-3sekunder. Dom var inte alls lika glupska idag, utan högg väldigt försiktigt.

Vågsfjärden

Timmarna gick och gäddorna uteblev, vi besökte ställena som levererade igår och även ett gäng nya. Strax innan lunch hade vädret blivit riktigt varmt och vindstilla.. inget som hjälpte oss precis.

Någon timme innan vi blåste av fisket så hade jag ett brutalt hugg, bland det värre jag varit med om. TJONG sa det och jag hade ingen som helst chans i dom få sekunder som den satt på kroken, men även denna hoppade av. Upp kom jerken med ett stort fjäll.. ingen aning vad som hände. Var det en fläskgädda eller felkrokade jag en mindre? Oavsett så kändes den sjukt fin, men tji fick jag.

Lördagen resulterade i 7 mindre gäddor, inte alls lika bra som fredagen. Försökte analysera varför lördagen inte alls var lika framgångsrik som lördagen, det blåste mycket mindre.. kanske har det sån stor inverkan på fisket. Mindre syre i vattnet och fiskarna blev slöare?

Man har ju faktiskt varit med om sämre fiskedagar också när man tänker efter! Så inga sura miner. Ingen tvekan om att Vågsfjärden innehåller riktigt stora gäddor. Nästa gång ska dom upp :)

Mycket skratt, roliga historier, och fiske är balsam för själen. Grillat, kortspel och Champions League på radio avslutade en underbar helg med grymt sällskap!

/Emil

Kommentera