God vän på gösjakt!

Det var i fredags jag fick tillfället att lura iväg Martin Elversson på göspremiär för i år för hans del. Det var ingen fråga om han besitter tekniken för att lura herr Gösta men frågan han ställde mig var Vart ska man släppa ner jiggarna för att få störst chans till ett hugg? Efter 4 timmars fiske så var frågan besvarad efter att vi hade sussat omkring på Varpen mellan några fina branter och kanter.

 

 

Klockan närmade sig 17 innan vi började fiska. Vi åkte nedströms och prövade några heta ställen där det har kommit upp fint med gösar (och även några gäddor av den värre kalibern 10+).

Efter att Martin har haft grejorna i vattnet i 30 sekunder så small det till i grejorna och upp flyger en abborre. Tyvärr knappa hektot men den tog jiggen med en jäkla fart och fläkt. Efter att ha fiskat av den första delen så begav vi oss längre nedströms och där hängde jag själv två abborrar runt hektot båda två.

Första på jigg i år!

 

Nu hade vi fiskat av två ställen utan att ha landat någon gös. Men ett ställe återstod i rockärmen. Vi vevade upp grejorna och drog ännu längre nedströms. Efter en båtfärd som kändes som en evighet med grejorna i handen så var vi framme och allt som återstod mellan gösen och oss var att släppa ner grejorna.

 

Vi utsattes för ganska hård vind och ström så vi slängde ner drivankaret för att försöka få ner farten ytterligare men vi tyckte båda att det gick nog lite för fort för att vara optimalt. Men efter några minuter så hugger det till och tro på fan så är det en gös som har klippt betet. Inte den största av gösarna som finns registrerade att ha blivit fångad i Varpen men som Martin har fått höra fler än en gång i sitt ungdomsliv  -”Storleken har ingen betydelse!”. Den fick simma tillbaka och vi startade motorn för att driva om den sträcka där vi fick fisken. Andra gången vi drev över stället så var det dött.

Tredje gången vi drev över så var det gösta som var i farten igen, och lika som tidigare så högg även denna på min jigg. Stöpt i samma form som den tidigare så åkte även denna tillbaka i vattnet för att förhoppningsvis hugga igen om några år!

 

På hemvägen så åkte vi över en helt ny plats som såg ruggigt fin ut på gösen så vi stannade där för att samtidigt visa vilka nymodernigheter som jag har i båten, ekolodet som man ser jiggen med!

Jag bad Martin komma över och kolla på lodet för att se jiggen när plötsligt dyker upp något på botten. Vi börjar genast spekulera i att det kan var en fisk, en bättre fisk. Sekunden senare så smäller det till i grejorna och mothugget skär hål i både tid och rum men fisken kliver av. Misstänker att det var en gädda, så missnöjet är inte så pass stort att jag vill hoppa över bord och tur var väl det! När vi går tillbaka och kollar på lodet så ser vi hur fisken hänger med jiggen en bit upp ifrån botten och skapar en himla sörja på lodet.

 

 

Detta göspass gav givetvis mersmak så på måndag eftermiddag ska vi bege oss till en annan sjö och testa om gösta även är hemma där. Kanske gammelmormor är hemma då också får vi hoppas? Den som lever och har tillgång till internet i början på nästa vecka få se som vi brukar säga!

 

SKITFISKE PÅ ER ALLA! / Peter

2 Comments

  1. Emil
    Maj 21, 2012

    Mört-Martin ser ohyggligt filosofisk ut på sista kortet. Kan tänka mig att tonerna från Genesarets sjö strömmar genom hans tankar.

  2. Mattias
    Maj 21, 2012

    Usch vilken fiskeabstinens jag har nu! Även jäkligt sugen på panerad gösfilé med remouladsås och hemmalagad potatismos. Måste hitta en lagom 1,5kilos snabbt när jag kommer hem! Sen ska de store tas!

Kommentera