Tung helg med mersmak

Helgen spenderades i Edsbyn med planer på pimpling efter både öring och röding. Riktigt fint väder båda dagarna, runt -5 och knappt en sekundmeter. Skönt!!
På lördagsmorgonen drog jag och Anders till Bergsbosjön för att lura öring, vilket på förhand var en chansning då vi inte testat denna tidigare. En chansing som inte heller gick hem, totalt tvärdött hela dagen. _kanske_ hade ett hugg… vilket säger sitt. Inte ens 10.00-rycket fugerade.

20120129-175920.jpg

Anders Borrg

Det har dragits fina öringar där, men bara hört folk göra det på sommaren. Blir högst troligt en sommartjärn för oss också i framtiden :P

 

Söndagen fick vi även med oss broder Martin och Emil F. Nu till öjungsskogarna för att lura röding! Denna tjärn var inte heller testad under vintertid, men att tolka av tips från olika håll så är det en bra rödingtjärn.

Det började med att vägen till vår planerade parkering inte var plogad, så apostlarhästarna fick ta oss sista biten. Och vilken jävla bit också! Vet inte hur lång tid det tog, kändes som en evighet. Undertecknad fick ta fronten, dom andra verkade gå efter varga-taktiken ”låt de unga gå först och halvt ha ihjäl sig i den meterhöga snön”. Ena stunden var snön till smalbenet, nästa steg ramlade man ner i nått mastodonthål med snö till magen.

 

Spår efter Dagmar här och var

Efter en tid, som kändes som ett sekel, var vi äntligen på isen..runt 0830 tror jag.. minnet sviktar. Säkert för att kroppen hade resurssparning i fördel för vadmusklerna.

Vi var igång och Martin hade ett hugg tidigt, fan va skönt att fisken lever! Emil hade även någon som lekte rövare med hans maggot. Ganska snart bröt Emil sin förbannelse från förra gången då han gick lottlös från fisket, en liten röding fick leka fotomodell innan den fick fortsätta växa på sig:

20120129-181455.jpg

alltid gött med första fisken

 

Tjärnen hade varit besökt senast igår, då det fanns en hel del hål som det bara var att knacka sönder lite is på för att kunna använda. Olika ställen och taktiker prövades, Anders hittade nog rätt kod med sina totaläckliga räkor och blinkpirk. Han matade rödingarna med några räkor, sen blev det lugnt i hålet.. Flera gånger lyckades dom lirka av räkan och komma undan med det. Dom ville bara inte fastna! Var likadant för mig. Riktigt irriterande :)

 

 

 

 Tiden började ta slut och vi hade mer och mer börja närma oss andra sidan tjärnen, vid ett utlopp. Stället verkade helt ha dött, ingen hade något häftigare än ett nafs. I ca 10min satt jag och hade fokus på linan, stirrade så ögonen sånär torkade ut. Det var nån som höll på och bråkade med räkan, sjukt försiktigt och retsamt små nafs. Säkert en förbannad mört eller nått annat slugt.

Plötsligt och tydligen precis på 12.00-rycket så gjorde jag en överstegsfint och drog räkan uppåt i en seg rörelse. Då sög det tag, ett ganska konstigt hugg och de tog nån hundradel innan man fattade vad som hände.. Äntligen satt nått av värde på kroken!
Den stretade på bra och drog ut lina ett par tre gånger.. Jag tog de väldigt försiktigt för jag ville verkligen att den skulle va medgörlig när den väl kom upp i hålet. Den visade sig några gånger och såg fin ut, en riktigt fin paddel hade den!
När den för tredje gången var vid isen och åkte runt runt runt och undvek hålet, så händer det jag för stunden absolut sist ville hända: det blir löst i linan. Den hoppade helt sonika av när det var 4 dm kvar.
Ingen iskant eller något som förstörde, den bara vann.

Även om de inte var nån rekordfisk så var de längesen jag blev så less av en förlorad fisk. Topp-3 alla gånger.. :(

Hur man inte kan vara värd att vinna den kampen när man i sann Göran Kropp-manér tagit sig igenom onödigt mycket snö och borrat oändligt med hål, förblir en gåta.. bara att bryta ihop :)

Det blev bara Emil som drog fisk alltså, väldigt kasst resultat för helgen men söndagens fiske bjöd iallafall på ganska mycket action och avslutningen gjorde en revanschsugen så dit ska vi igen nån gång i vinter.

På hemvägen hittade vi en stig som fiskaren från gårdagen gått (thank god!!!) som förkortade hemvägen med cirkus 3000ggr.

Nu en vecka av plugg sen nästa helg är det premiär på Landösjön!

omtyckt av rödingarna

/Emil

3 Comments

 1. Peter
  Jan 31, 2012

  Fint bete! Precis den där har vi fått ALLA våra regnbågar på! Och det är fina bitar!

 2. Å.L
  Jan 31, 2012

  Håller med tidigare talare. Det där blänket är en riktig dräpare!

 3. mamman
  Jan 31, 2012

  Fina fiskehistorier Emil!

Kommentera