Ädelfiske i privat tjärn – rond två

Söndag och dags för pimpling efter lite ädelfisk. Jag och Anders har sedan nederlaget (kan läsas om här) på den privata tjärnen pratat om att ta revansch. Sagt och gjort! Anders hämtade upp mig vid 07:45 och revanschlustan kokade. Med hjälp av insamlade tips om tjärnen och några nyinhandlade pirkar så skulle detta bli bra. Johan, Danne och Emil F hakade också på.

Enligt SMHI skulle det vara perfekt väder, -3 och lite lätt nederbörd efter någon timme. Som så många gånger förut så var de ute och cyklade. Redan på vägen upp så skiftade vädret från kräksnö till uppehåll. Väl framme så satte vi oss på de hot spots som vi fått tips om. Vad ville dom ha idag då? Det var ju frågan. Jag fick en juniorborre efter nån timmes ryckande på mormyska. Strax därefter får Anders hugg av rätt sorts fisk:

Anders lurade äntligen upp en öring med hjälp av nya mormyskan. En grön sådan med röda ögon helt utan maggott/räka eller liknande. På rekordtid körde samtliga med samma taktik. Efter denna var det dock tvärlungt igen och vädret blev bättre och bättre..

SMHIs definition av "lätt snöfall"

 

Med vädret i toppform och saknaden av hugg började vissa deltagares hopp att tryta. Jag och Anders tjatade dock om det legendariska ”kl 10.00-rycket” som snart var här och det fick väl folk att lite skeptiskt se fram emot detta. När Johan sedan räknade ner sekunderna och vi var inne på 10nde timmens första minut så var alla muskler i kroppen spänd likt en elitidrottare. Efter ungefär 20-30sek smäller det då till i mitt spö och stort jubel utbryter på isen….

Antiklimax

…som tvärt tvärvänder till hånskratt och glåpord i snöstormen. En gädda……

Men eftersom det trots allt var 10-rycket så small det till hos Anders igen ett par minuter efter gäddans besök.

Den skeptiska delen av oss på isen började nu iallafall att smått ändra sin åsikt om kl 10.00. Emil F, Johan och Danne som fortfarande var utan hugg började mer och mer misstänka fusk hos herren ovan. Jag som levererat ”fel” fisk fick däremot utstå diverse roliga meningar resten av dagen.

Danne fick helt plötsligt ett hugg, upp kom en mört i ganska respektabel storlek. Förbannad över att de senaste fiskarna han fått på två olika ädelfisktjärnar har varit mörtar fortsatte han att kämpa på, strax därefter fick han ett deluxe-hugg och spöt stod i U-formation. Efter några sekunders drillning gick linan av, han började nu skylla på farsans ”förbannat dåliga knutar”. Danne fick också sin skörd av glåpord resten av dagen.

Bytte plats några gånger på jakt efter fisken som nu var väldigt inaktiv.. Emil F (fortfarande utan hugg) började kasta ur sig diverse svordomar över sjön.. :) Johan som satt i samma båt som honom hade en predikan om att pimpling var fruktansvärt överskattat. DÅ mitt i bitterheten smäller det till för första gången på Johans spö som får till ett förvånansvärt rejält mothugg (antagligen för hårt) och linan ryker! Pimpelspöt seglade sedan några meter..

Strax därefter säger Anders ”japp” för tredje gången och han börjar drilla en till synes större fisk. Efter nån minut får han iallafall upp den, denna gång en fin regnbåge:

mannen för dagen...

Anders fick sin revansch. Jag vet inte vad jag ska kalla mitt resultat. Kanske säga det klassiska om att det iallafall var skönt att va ute i det fina vädret? Fast det var de inte. När vi drog oss hemåt för dagen så var det iallafall fint. Skoj var det vilket fall!

Sammanfattning:

 1. Anders 2 öringar, 1 regnbåge
 2. Jag 2 abborrar, 1 gädda
 3. Danne, 1 mört och -1 mormyska
 4. Johan, -1 mormyska
 5. Emil F, -1 självförtroende

Dagens melodi var mormyshka utan något på då samtliga fiskar togs på detta.

/Emil

6 Comments

 1. joakim
  Jan 26, 2012

  utflyttad gävlebo sedan 10 år.upptäckt tjusningen med fiske senare år.skall upp till gävle med min fisketokiga 10-åring i februari.tips på någon bra tjärn med ädelfisk,inte allt för långt fr gävle.. bra blogg!! /joakim

  • Emil
   Jan 31, 2012

   Kul å höra :) Jag har själv inte hunnit testa så mycket ädelfiskvatten i Gävle-trakterna, men Torrhedsfjärden är bra! 3km från Hakke- gård. Kortautomat ska finnas på plats och finns även en till tjärn brevid, Norrläxen. Båda har ädelfisk och vindskydd finns på plats.

   Jag skickar en lista med lite tjärnar runt om kring Gävle till din mail så kan du kika lite.

   ha det!

   • Björn Johansson
    Sep 3, 2013

    Hej!
    Är även jag Gävlebo och söker efter närbelägna fisketjärnar…får man ta del av listan? Bjornjohansson24@yahoo.se

    • Emil
     Sep 6, 2013

     Skickar en lista till din mail inom kort!

 2. mamman
  Jan 24, 2012

  Bättre lycka nästa gång :) Mycket bra skrivet!

  • Emil
   Jan 24, 2012

   Ja det blir kanske revansch i helgen? får se :)

Kommentera