På is

Den klena kylan har skapat irritation och isen har uteblivit i mina trakter en längre tid. I lördags var det dock planerat premiär på is för säsongen då vi bedömde isen som okej. Två veckor senare premiär än förra året. Däremot fick vi abrupt byta sjö då sjön vi först tänkt besöka måste ha ett starkt drag och var landlös. Entouraget bestod av mig, Anders, Joel, tall, fejm och Pelle. Anders och jag tog på oss uppgiften att reka”stigen” genom skogen för att se om den var lämplig för pulkan med alla prylar. Nja, blev väl svaret. Vindfäller här och var så man var dyngsur väl nere vid sjön som först såg lovande ut när den blänkte fint av pannlampans ljus. För bra visade det sig då det var vatten, inte is… En granntjärn valdes ut på chans. Tråkigt när man måste ändra planerna i sista sekund men isen var tjock, runt 8 cm och vädret vart fint. Soligt och 1 grad varmt.

DSCN0502

DSCN0498

DSCN0499

Vi hade ganska direkt en fällning, men linan gick av i mothugget – såklart. Det var ju en sån dag. Den stod också för 50% av dagens aktivitet innan vi gav upp vid 1130.

 

Söndagen var egentligen tänkt att ägnas åt pimpling men lördagens misslyckade fick mig att ändra mina planer och hänga på anglarna igen. Idag stod mörtsjön på schemat. Samling vid 0615 likt gårdagen innan utfärd. Dagens väder var milt, mulet och blåsigt. 13m/s i byarna. Men det lugnade sig en del när vi fått upp spöna. Vi satsade enbart på spön denna morgon. Satte upp 19 st med lysande vippor för att se eventuell fällning i mörkret. Kanongrej eftersom man inte såg mycket alls utan lampor. Ett gäng till höll till en bit bort.

DSCN0511

DSCN0515

DSCN0509

Allt var på plats i god tid och det kändes verkligen lovande. Inget strul denna morgon. Isen var ca 8cm tjock med lite snö ovanpå. Vinden var ganska rejäl fortfarande men lugnade sig betydligt med tiden.

Tiden gick och vi var förvånad över att det inte hände något. Ingen aktivitet alls de första två timmarna. Joel var först ut att rädda namnet med en liten en. Därefter var det min tur att ta en liten på spö under en kortare huggperiod. Säsongens första var iallafall bärgad och var inte sen med att påminna de andra om det ;)

Grannarna hade det också tungt. De drog på sin första fällning en på 5kg strax innan våra första två gäddor dock. Isen blev mörkare och mörkare när snön sakta smälte bort. Strax började det också regna ymnigt. Vi hade det trevligt ändå i skitvädret. En liten eld, vänner och bra kläder så klarar man mycket. Fejm som hade hål i skon njöt väl inte kanske. Men, han snart fick han i en tilltrasslad situation en okej fisk! Det började med att vippen inte löste ut utan linan löpte ändå. Rullen på spöt gick också sönder så han fick drilla gäddan med nävarna innan landning.

DSCN0519

DSCN0546

DSCN0543

DSCN0537

Innan vi bestämde oss för att avsluta och dra hem vid 1230 hade vi fått 6 gäddor där fejms trasselfisk vart störst. En helg som vi hade mycket högre förväntningar om, men vi fick känna på fisk och det lever man på ett tag. Nu kör vi in i kaklet innan julledigheten!

/Emil