Premiär på Hubo-Långsjön 2013

Peter kom igår fredag på besök. Idag var det dags för premiär på Hubo-Långsjön i Hofors. Vi styrde vår kos från Gävle till Hofors och tävlingen kl 06.30. Vi var på plats runt 07.30 för hämta startkort och få i oss någon kopp kaffe.

Photo 2013-12-14 07 31 54På plats såldes diverse fiskeprylar och hamburgare m.m. Lotteri erbjöds även vilket var uppskattat! Bilarna trillade in, totalt skulle 143 av de 147 anmälda dyka upp.

Photo 2013-12-14 08 14 58

Photo 2013-12-14 08 15 02

Photo 2013-12-14 08 15 16Gemensam utgång på isen 08.30 inför startskottet som small av 09.00 för ovanlighetetens skull. Vädret var enligt EPfiske perfekt ur ädelfiskesynpunkt, -1, lite vind, mulet och växlande nederbörd.

DSCN9526

DSCN9529Glada miner och trevliga grannar vid starten. Efter ca 10 fick jag ett jäkla race med nya spöt. Trodde besökarn var ganska behaglig att hantera men efter några sekunder blev det en sjuk rusning som fick rullen att  göra överslag och trassla sig rejält. Ett försök att få ut linan och drilla samtidigt slutade såklart i att fisken hoppade av.
Peter drog direkt efter en fin båge på 2.5kg!DSCN9538

DSCN9535Såklart tagen på Dahrén-mormyska, blink med räka.

Fisket fortsatte med några missade napp innan Peter ganska kort därpå tog sin andra för dagen, ännu en på 2,5kg.

IMG_20131214_094012

Det kom upp fisk lite här och var innan en av våra grannar fick en fin röding på ca 1,5kg.

DSCN9543

DSCN9542

Efter 1,5h satte Peter sitt tredje mothugg och fick sig en riktigt trevlig fight som fångades på video:

DSCN9566Riktigt fin regnbåge på 3,10kg. Inget personbästa dock!

Efter detta hat-trick blev det kav-lugnt i ett par timmar, vilket det verkar blivit på större del av sjön då många bytte hål och position på isen.

DSCN9546

DSCN9545

DSCN9553

DSCN9554

Mitt hopp om att inte åka hem tomhänt hade börjat tryta måste jag erkänna. Men vid 13.40 fick jag äntligen chans till revansch när det mitt uppe i en hetsk diskussion om julklappar till våra bättre hälftar gungade till i spöt för tredje gången idag. Nu blev det inget överslag eller  större kaos utan jag lyckades rädda namnet:

DSCN9561En fin båge och nytt personbästa på 2,74kg. Tagen på Vit-rosa Dahrén-mormyska med räka.

Lättnad och glädje symboliserade sista 15 minuterna innan det var dags för invägning.

DSCN9569

DSCN9570

DSCN9571

Peter fick reda på att han missade pallplats med en ynka fisk.

Efter invägning var det dags för prisutdelning till de 10 fiskarna med högst totalvikt med priser från Huntyard & Berras som var tävlingens sponsorer och arrangörer.

DSCN9574

DSCN9577

Prisbord

DSCN9586

1 plats gick till hemmafiskaren Viktor Rasjö med en totalvikt på12,22 kg. Grattis!

För EPfiske slutade tävlingen på en 5e plats för Peter med 8,18kg fördelat på tre fiskar och en 26 plats för Emil med en fisk på 2,74 kg av totalt 143 deltagare.

Tack för en trevlig tävling och vi ses igen nästa år!

/Emil

 

 

 

 

Premiärdags på Lapptjärn

I lördags var det premiär på Lapptjärn och som vanligt vid premiärer så vaknade jag långt före klockan så jag var på plats redan strax före 7 på morgonen. I en timme innan startskott så gick jag igenom dagens grejer, drack kaffe och funderade i vilken del av sjön som jag skulle parkera på.

1 timmes väntan!

1 timmes väntan!

Det blev mitt ute på sjön, och precis som alltid så hade jag 2 meter lina ifrån spötoppen och fiskade där det var 5-6 meter djupt! Jag borrade hål och fick höra av en vän att jag var helt ute och cykla och att jag borde förflytta mig 30-40 meter men jag hade redan kommit igenom isen så jag satt där jag satt.

 

Och vilket genidrag att sitta på samma plats! Efter min 3dje fisk på isen så stod klockan på 08:11. Det var den perfekta starten som jag letade då jag, även denna gång, testade ett nytt spö. Ett hemmagjort med korkhandtag och en feedertopp med styvheten 1 1/2 oz och ni som vet hur styvt (eller hur sladdrigt) det är så förstår ni att det var fruktansvärt roligt!

Folk på isen

Folk på isen

Folk på isen

Folk på isen

 

Dom tre fiskarna fick simma tillbaka och lika dom fyra som följde dom 3. Jag landade alltså 7 fiskar och bommade 2 till efter några sekunders drillning så uppgiften att testa spöt gick kalas!

Nu laddar vi för Hubo-Långsjön på lördag! Snittvikten på fiskarna som har satt i sommar har varit 4 kg, så med lite skicklighet så kommer både jag och Emil att bjudas på några rejäla åk i helgen!

Nu är det viktigare än någonsin! Följ och på insta och facebook! Där kommer det upp bilder på förhoppningsvis nyfångade mönster efter helgens bravader!

 

// Peter

 

 

EPfiske.se vs naturen

Uppdatering om rödingsfisket som blev bortblåst:

Skulle ju som den eminente Peter sa i förra inlägget skulle jag idag söndag drag iväg och fiska röding, MEN vädergudarna ville annat och beställde 22meter /sekund i Edsbyn. Imorse åkte vi till den planerade rödingstjärn, men insåg på plats att vinden var så infernalisk så vi kunde inte vara där. Bytte istället till Abborrtjärn som vi hoppades skulle ligga lite mer i lä.

 

På plats märkte vi att det var lite bättre. Om än hemskt blåsigt. Vi gav oss ut och trotsade vinden vilket fall.

Det var en vacker morgon, skönt att foton inte fångar vinden.

Fejm drog en regnbåge ganska tidigt. Anders ett gäng abborrar. Sedan var det slut. Vi gav upp efter kanske 2h fiske för vinden blev olidlig. Runt 15 sekundmeter vid början sen var den enligt SMHI runt 20 i byarna (som var sånär konstant) när vi gav upp. När man fick löpa efter väskan som gled iväg av vinden var det dags att medge sig besegrad.

Naturen vs Emil 1-0

Videon sammanfattar fisket bra:

Andra kanellängder nästa gång/Emil

Första regnbågspremiären för säsongen 13/14!

S

Som vi har väntat! Äntligen så var det dags att få kriga med regnbågarna i våra p&t-sjöar i Hälsingland. Idag var det den första regnbågspremiären för EPfiske.se och den gick av stapeln på Björatjärn i Ovanåkers kommun och det var med blandade resultat.

 

Efter en gårdag bestående av alkohol och mycket god mat så var en av oss väldigt trött när klockan ringde 05:00 men då skribenten själv höll sig nykter och inhalerade närmare 3 liter julmust så var det inga problem att väl ta sig upp till slut!

 

Vi dundrade iväg för att vara på plats tillsammans med ungefär 65 andra deltagare. Startskottet gick klockan 8 på morgonkvisten och vi han i godan ro dricka kaffe och bestämma mormyrska för dagen. Det bjöds även på korv under dagen, uppskattat!!

 DSCN9486

DSCN9493

 

Jag själv testade ett nytt spö med ny rulle då jag misstänker att jag behöver lite träning med dom nya grejerna inför Hubo-Långsjön som kommer om 2 helger och jag behövde inte vänta länge innan jag viskade till Emil att jag hade en stöt. 3 sekunder efter stöten så tjongade det till rejält och en drillning med en fläskbåge var ett faktum! Dock så fiskade jag på ca.1,5 meters djup och att drilla en båge på en uppskattad vikt på 2,5 kg på det djupet är inte det lättaste så efter 10 sekunder av ett himla ståhej så klev den av och simmade ut till det djupare partierna av sjön.

 

Kort därefter så fick Emil på ett gung som hette duga! En fisk som var minst lika stor och mordisk i sitt sinne! Han simmade upp-ner-höger-upp-vänster-ner-upp-höger……….. Borta. Han hade simmat så att linan nöttes av mot iskanten! Blinkpirken försvann! Mormyrskan försvann! Hoppet försvann!

 

 

Efter det så var det dött så vi begav utåt! Mitt på sjön parkerade vi och hoppades att det skulle ge utdelning! Och det är nu våran upplevelse över dagen skiljer sig åt.

Jag tyckte att det var ett underbart beslut då jag landade 3 fiskar på 45 minuter varav den första på 1,6 kg vilket gav mig perfekt träning om hur jag ska hantera spöt med tillhörande rulle i framtiden. Dom två första var i 7-9 hg klassen och bjöd på varsin riktig rejäl rusning så det rykte ur rullen och sist men inte minst en fin båge på 1,6 kg som fightade riktigt bra!

DSCN9505

 

Emil är väl inte supernöjd med beslutet då allt som beslutet förde med sig var en par nafs. Men skam den som ger sig! Då jag hade fiskat fullt och jagade jag på Emil att försöka få sig en till åkning men tyvärr så var det tji denna gång.

Småbakis och smågrinig ung man

Premiärpimplare och korvgrillning i bakgrunden

Mer folk

DSCN9506

Mycket folk och trevligt väder

Imorgon hade jag tänkt att ligga med lite huvudvärk och Emil är den som får stå för fisket då han ska försöka lura sig en och annan röding!

 

För att vara säker på att ni inte missar våra fisketurer så gilla oss på Facebook och följ #EPfiske på instagram och var med när det verkligen händer!

 

// Peter