Pimpla regnbåge!

Sådär. Nu är förberedelserna igång inför ännu en vinter med isar på varje sjö och en pimplare på varje is!

 

Efter förra årets lyckade fiske med många stora drillningar och en riktigt fin på isen så är suget efter att fiska regnbåge riktigt stort! Tänkte i detta inlägg berätta lite om hur jag fiskar regnbåge och förhoppningsvis så ska du ta med dig av mina tips och få en lyckad fisketripp!

 

Fiskespön kan variera kraftigt! Allt mellan stenålderspön såsom ett Iglo-spö, små haspelspön med haspelrulle till VM-spön och hemmabyggen! Det finns allt mellan himmel och jord begränsar vad du ska fiska med. Under mina år på isen så har jag gått mer och mer till VM-spöt samt hemmabyggen där jag bygger egna spön med så kallade ”feedertoppar” och en liten flugrulle med lina på. Allt detta för att jag tar hellre en fight på lika villkor och missar en fin fisk än fiskar med spön som gör att du kan slita upp fisken. Dom flesta hushåll som har pimpelspön har ett Iglo-spö och det är ett bra spö till att fånga fisk men är man ute mer efter själva fighten så kan jag rekommendera ett VM-spö. Det är ett spö som du gör ett mothugg med, sen tar du linan i handen och drillar med linan mellan fingrarna. Det finns även ett VM-spö med en lång klinga, 30-40cm lång klinga och där fiskar du som ett ”vanligt” spö dvs med att veva in lina mellan fiskarna.

 

Som bete när jag fiskar regnbåge, oavsett om det är sommar och jag fiskar med flöte eller om jag pimplar på isen så föredrar jag räkor! Det jag brukar göra med mina räkor innan jag fiskar med dom är att jag kokar dom. Lägger ner dom i en kastrull med vatten och låter vattnet koka upp och när det har gjort det så ställer jag av kastrullen och låter det stå och svalna. Anledningen till varför jag brukar koka räkorna är för att dom blir betydligt fastare och inte ”trådar” sig så fort dom har legat i vattnet några minuter. Efter det så skalar jag räkorna och delar varje räka på ungefär 3 delar som jag sedan fryser in i gamla maggotburkar så man alltid kan ta med en burk i fickan när man ska ut och fiska. Vart man ska fiska är ofta olika. Ett tips jag kan dela med mig av är att alla mina stora fiskar har jag fått när jag har fiskat precis under iskanten, kanske 1-10 dm under iskanten! Det är något ni ska pröva tycker jag!

 

Detta är vad ja har att säga om regnbågspimpling. Är det några som har några funderingar eller andra tips så är dom varmt välkomna så ska vi försöka förfina metoden i vinter!

 

 

Det börjas lite smått lanseras premiärer som kommer gå av stapeln i vinter och är ni sugen på att åka på en premiär så lägg till EPfiske.se i era bokmärken på datorn för vi kommer att uppdatera så fort vi får nys om en premiär!

Denna premiär kommer bli någonting alldeles extra!

http://hubolangsjon.se/onewebmedia/pimpelmastaren2013.pdf

 

Gilla gärna dom på facebook!

 

 

SKITFISKE PÅ ER! // Peter

 

 

Ni har väl inte missat vårat galleri?

Nu ligger det lite nya bilder i vårat galleri som ni finner till här till vänster!

För ni har väl inte bommat att kolla på bilderna vi har knäppt under åren?

 

/ Peter

Ovanåker Open 2013

I lördags var det den fina höstversionen av gäddtävlingen Ovanåker Open som vi ställde upp i, eller iallafall 50% av styrkan – Emil. Jag hängde med Niklas Fagerhof i hans båt, vi valde att testa Mållången under dagen. Jerkbait och trolling. En sjö jag testat lite sporadiskt ett par gånger för länge sedan utan någon seriös satsning. Samling kl 06.00 på bandymeckat Ön för skepparmöte och utdelning av mätplankor samt lite information. 40 lag sammanlagt, grymt kul med sådant intresse!

Tävlingslängd 90cm och enbart C/R såklart. Alla var ivriga iväg och smått kaotiskt på Ön innan alla kom iväg ;)

På Mållången var vi ca 2-3 båtar. Syntes att det skulle inledande vara fint väder. Testade av en plats Niklas varit intresserad av att testa ett tag vid närheten av Esabadet. Där hade vi ett par hugg men mycket gräs så bytte plats ganska snart.

Drog vidare och var efter ca 1.5h fortfarande på jakt efter första. Jag hade lyckats slita jerken ur munnen på en gädda som högg alldeles brevid båten. Sadlade därefter om till trolling och det tog inte mer än ett par minuter så satt det en på nils mastern. Alldeles för liten för att vara med i tävlingen att göra dock. Tiden gick och vi trollade enbart nu då Niklas jerkbaitrulle hade gått sönder, ekolodet visade fisk men ingen ville hoppa på. Tur man har något att kolla på iallafall.

Runt lunch var det fortfarande segt, Niklas hittade rätt till slut och drog 3-4 st inom en halvtimme men fortfarande inte uppe i 90cm.

Kapten Fagerhof

6 st i båten när klockan närmade sig 15.00 och vi började avrunda för att hinna till samlingen kl 16.00. Ingen tävlingsgädda tyvärr. Men roligt hade vi i båten!

Vinnande laget – Team Hauki. Grattis!

Resultat saxat från Ovanåker Opens facebooksida.

Första plats: Team Hauki (Tävlingsgädda: 111 cm, reservgädda 105 (?) cm)

Andra plats: Jonas Espes & Thobias Embretsen (Tävlingsgädda: 111 cm, Ingen uppmätt reservgädda)

Tredje Plats: Henrik Törnberg & Joel Lind (fiskepojken) (Tävlingsgädda 108 cm)

Sponsorer:
ICA, Edsbyn
Konsum, Edsbyn
Lindbergs, Edsbyn
Kjells Cykel & Motor, Edsbyn
Black River Sweden, Edsbyn

 

Tack för en härlig tävling Bulan och Micke!

I vår är det dags igen, då blir det hårdare satsning!

 

MVH Emil

 

Flugfiske efter gädda!

Sitter här och känner hur hösten kryper sig närmare och närmare och jag blickar tillbaka under det fisketurer som jag har gjort under sommaren. Resan till Norge med Predatorshopens Martin är en resa som jag blickar tillbaka och minns att det var så förbannat roligt, trotts att inte ha sett en lax, att stå och kasta, kasta och kasta! Att fiska med flugspö är tammefan roligt!

Har tidigare dömt bort fluga pga av att jag har fiskat det i 10 år och har blivit lite ”mätt” men nu så känns det som att den brinnande flamman som en gång fanns i en 12 årig pojkes inre när han sprang vid olika älvar och dängde super-puppor och haröron har vaknat till liv!

 

Men efter att ha fiskat mycket gädda på slutet så är intresset svalt för att fiska harr och öring, samt att kylan kommer närmare och vattentemperaturen sjunker. Vad gör man då?

JO! Man börjar fiska gädda med flugspöt!

 

När jag kom på att det var något som jag vela göra så blev den lilla flamman ett brinnande inferno! Efter jobbet igår så tog jag mitt klass #7 och gick efter älven och fiskade några timmar, tyvärr utan fisk men det var riktigt roligt ändå!

Idag på jobbet så tog jag även ledigt under torsdagen för att få hela dagen att gå och fiska både med enhandsspöt men även min klass #8 tvåhands i hopp om att få hålla i en och annan gädda.

Kan säga att suget efter att fiska gädda med flugspö inte blir mindre av att se denna film!!

 

Följ oss gärna på facebook (klicka uppe till höger på facebookrutan) för det är där dom mindre uppdateringarna kommer upp direkt samt även bilder från när vi är ute och fiskar.

Vem vet, kanske kommer upp en bild på en monstergädda under torsdagen?

 

SKITFISKE PÅ ER! / Peter

PB fick syna insidan båten!

Tog med mig en föräldraledig kollega ut på sjön några timmar för att slå ihjäl lite tid och uppdatera vad som händer i livet.

 

Efter att ha gått igenom för Tobias ”Astrotobbe” Åström hur det fungerar med paravaner, ekolod och drivankare var vi igång.

Efter att ha fått ut tre spön så började det att gunga hejvillt i grejerna och en liten gädda på 55cm fick lägga sig på måttplankan för att sedan få hoppa ner i plurret igen. Sen dröjde det en timme innan vi fick nästa fisk. Men trotts ett hjärnsläpp ifrån fiskaren där han ställde sig i båten och försökte stirra upp fisken så tog han tag i spöt och röck för kung och fosterland! Efter lite fight så landades denna skönhet!

Astro med 4,3kg och 85cm skönhet!

Astro med 4,3kg och 85cm skönhet!

 

Snart var det dags igen! Men detta var något i hästväg jämfört med den tidigare gäddan!

Tobias gör ett mothugg och det skriker i rullen! Jag ber karln lugna ner sig för att han sitter i botten så han slutar veva och bara håller i spöt. Då slutade det skrika i rullen! Vilket innebär att det som sitter på kroken hänger med båten i några knop! Efter ett mindre hjärtstillestånd så börjas det skrattas nervöst i båten när vi inser att det är en bättre bit som har tagit grejorna.

Gäddan kliver ut från båten 10 meter och ställer sig 20 meter bakom båten och står tvär still! Han ankrade fast! Astro lägger tummarna på spolen och pressar upp gäddan för att veva in en meter, men gäddan vill inte till båten så med en 3 metersrusning drar den iväg och ställer sig på samma plats. Har aldrig varit med om att en gädda ställer sig så under trolling. Astro säger att hans pb tidigare har varit 7kg blankt och då lovar jag honom att det ska putsas med råge bara vi har landat det som sitter på kroken nu.

 

Efter en ovanligt lugn landning så är känslan otrolig efter att gäddan är i båten och den visar sig vara en fet gädda på 105cm och 8,9kg! FANTASTISK!

Astro med 8,9kg och 105cm PERSONBÄSTA!!

Astro med 8,9kg och 105cm PERSONBÄSTA!!

Astro med 8,9kg och 105cm PERSONBÄSTA!!

Astro med 8,9kg och 105cm PERSONBÄSTA!

 

Att ta med en fiskare till ett nytt vatten och att få möjligheten att erbjuda ett pb gör en fisketokig grabb lycklig!

Tänk om alla torsdagar kunde vara likadan!

 

// Peter