Öringsfight på Bornasen

Fick undan studierna bra precis tills helgen var kommen. Bestämde mig för att åka till hemtrakterna och ladda batterierna med lite längdskidor kalas och pimpling.

Kl 05.00 söndagsmorgon 18 mars ringde klockan och det var lite tungt att släpa sig upp, somnade ganska sent. Väl uppe är det som vanligt inga problem. -3 grader ute och vindstilla – underbart!!

Satt i bilen 06.00 och åkte mot Bornasen som levererat så många gånger förut. Var själv denna gång! Fixade fiskekort och satte mig direkt på samma plats där jag senast drog två rödingar. Hade tänkt bräcka det idag.

Med mig hade jag mina räkor inköpta i november, dom luktar inte rosor nu kan jag meddela :D Men ju äckligare räkor desto bättre fiskare är man, ska det stå skrivet i gamla testamentet.

Bornasen

Isen var runt 50cm tjock och min 175mm-borr var inte roligaste redskapet en sån gång. Skären behövs slipas också så det tog ett tag innan man var igenom.

Räka och vit/rosa mormyska som var effektiv förra gången användes. Var lugnt första timmen.. blev av med räkan i några försiktiga nafs. Typiskt smygrödingar..

Efter 1,5h fick jag en granne också.

Pratade på om allt möjligt och som så många gånger förr small det och han drog upp en öring.

800 gram öring

Han körde med maggot, givmild som han var så delade han med sig av dessa (statoil hade slut när jag var där pga Svenska Fönsters pimpeltävling på Ullungen, såklart). Öringen verkade vara på gång och det var dumt att inte testa.

Ca 15min efteråt small det på för mig med, å det kändes intressant med VM-spöet. Men j*vlar vad den åkte runt runt runt runt och det var svårt att lirka upp den i hålet när man inte kan pressa den pga tunn lina. Gjorde misstaget att köra med 0.14mm på spöt och man behöver inte vara raketforskare för att lista ut att det gäller att vara snabb att få upp den i hålet innan linan går av – vilket den gjorde.

SUCK. Men var inte så överdrivet bitter då det har varit vinterns melodi det. Rätade krokar, soligt väder, linor som gått av, oduglig spöhanterare, förbannade illrar och allt vad det är har gjort mina pimpelturer ovanligt tomhänta.

På med ny mormyska och mer maggot. Nu en gul/orangeröd sådan.

Gick en timme, grannen hade fått en röding och Anders hade hunnit ansluta sig till oss. Precis när Anders och jag skryter om vem som fått minst fisk i vinter tjular det till i VM-pinnen igen. Kändes lika tungt igen… likt den förra körde den som en orkan runt runt för att undvika hålet och varje gång linan gnällde grimaserade jag som en häst ler.

DOCK vann jag denna fight, mot all förmodan. Linan höll och ingen komet slog otroligt nog ner i sjön.

970 gram öringshane

Å fin var den! Brun å läcker. En liten tjockis på 970 gram.

Dagen och namnet var räddat. Nu släpper det.

Satt en timme till med smånafs här och var hos oss i gruppen. En fjärde farbror anslöt också. Runt 11.00 fick jag ett samtal och precis när jag la på började det svänga å härjas i andra näven, såklart man får napp när man är upptagen. Får undan mobilen och börjar drilla, ännu en gång känns fisken lika tung.

Drillar och med självförtroende från förra segern försöker jag pressa den lite, men TJI får jag och öringen skrattar hela vägen till botten. 2-1 till öringarna.

Blir tjockare rev nästa gång om det ska vara såhär tjock is.

Drog mig hem vid 11.30 för att hinna på morbroderns kalas, som fick en rensad öring i present!

Skön helg.

Filmade också lite smått från dagen.. kan vara roligt med lite rörligt material också.

 

 

/Emil

Abborrfiske på Björköfjärden!

Äntligen har jag funnit några ”lediga” timmar i mitt pluggschema! Tenta där, seminarie där och laboration där! Har förstått nu varför man grät när man tog studenten. Det var tårar av lättnad och glädje att aldrig behöva plugga igen!

Men lär man sig? Icket!

Kanske därför jag fortfarande håller på med fiske i den utsträckning som jag gör? Trotts uteblivna fångster.. Nåväl. Ni är inte här för att läsa sånt skit om plugg!

 

Aborrfiske på Björköfjärden! Så förbannat roligt! 

Det har länge varit känt att Abborrfisket i den lilla tarmen strax söder om Sundsvall innehåller grova abborrar, och där det finns grova abborrar finns alltid en Henry som lurar!

 

Jag och farsan (Henry) hade länge planerat att besöka detta vatten och vilken bättre ursäkt finns det inte att besöka min kära syster som bor i Sundsvall och ”när vi ändå har vägarna förbi” sladda in på lite pimpling.

Vi kom upp till Sundsvall på fredagskvällen och tanken var att besöka vattnet på både lördagen och söndagen men tyvärr så satte vädret käppar i hjulet i vår planering. Efter att ha fått i sig morgonkaffet på lördagsmorgonen så kollade vi på vad vädret hade att erbjuda denna dag och det var precis som förutspått. Klass-1 varning vid kusten! Det snöade kopiösa mängder! På tvären!! Men vi packade in oss i bilen och drog iväg ändå och hoppades på att vädret skulle vara lugnare vid kusten än i centrala Sundsvall men tji fick vi. Det var bara att vända och åka hem och försöka på nytt på söndagen.

 

På söndagen hade vädret stabilisera sig. Inge snö men fortfarande ganska blåsigt så gav vi oss ut på isen. Och det var vi glada för!

Jag som tänkte filma lite fick stryka på foten den första halvtimmen då det kom upp fisk överallt. Jag sprang runt med kameran i hopp om att lyckas filma den randiga riddare men dom var utspridda. En fisk i det hålet och en fisk i nästa. Men tillslut så lyckas vi hitta några hål där vi fick upp 5-10 st ur samma.

 

 

Trotts bara 2 timmar på isen så var vi nöjda och begav oss hemöver! Riktigt roligt att få bända så många och så stora abborrar på ett och samma ställe. Så är det någonstans ni ska fiska abborre så är det Björköfjärden!

 

// Peter

 

Köpa nya mormyskor?

Kommit över en ny mormysk-sida.. har ni som vi böjt sönder en ett gäng myskor i vinter så kika in sidan: mormyska.se

Fyll upp lagret!