Nytt personbästa på Ränningen!

Idag upplevde jag en euforisk känsla i kroppen som jag aldrig har känt någon gång! Känslan när en riktigt kanonfisk är på kroken, och du kan inte göra annat än att drilla och hoppas… och vänta…

 

Då min kära vän Tobias Halvarsson blev tvungen att ställa in förra helgens fiske så tvingade jag med honom till Ränningen på premiärfiske.

Kvicksilvret visade 12 grader kallt när vi drog igång kaffepannan imorse vid 6 tiden och vi kände att varma kläder är ett måste för att klara ett gäng timmar på sjön. Väl på plats så visade termometern bara ynka 6 minus så vi visste att det skulle bli en bra dag på sjön! Men inte i våra vildaste tankar så trodde vi att vi skulle åka hem med ett leende som sträckte sig från mungipa till mungipa.

 

Bisen påklädd och klar!

 

Starten gick trögt där vi gick utan fisk i 2 timmar. Vi hade fått ett förhandstips av självaste Peter Andersson a.k.a Jesus (alla har hört om honom, men ingen har träffat honom!) att vi skulle gå över på andra sidan sjön för att testa. Sagt och gjort så lommade vi över sjön och satte oss bredvid ett gäng som drog fisk på fisk. Vi borrade i närheten av dom men utan framgång. Allt vi såg runt om kring oss var folk som drog fisk, och där satt vi och allt vi kunde vara glada över var att vi inte frös.

Vi bestämde oss att röra oss lite längre bort, bort ifrån folket som fick oss att framstå som idioter. Så vi tog vårt pick och pack och lommade iväg en par hundra meter och borrade nya hål.

Stendött. Hade lika gärna kunnat fiskat i badkaret. Men så efter ca. 20 minuter så piper Tobias till och han visar att han hade fisk på men som klev av. En minuter senare, så känner jag en stöt i mitt spö. Gör mothugget och känner att den sitter, men den är liten. Riktigt liten. Så jag tar det piano och utan större eftertanke på hur jag hanterade fisken så vevar jag in den och ser den största, groteskaste skallen på en regnbåge jag någonsin har sett!

 

Pulsen stiger ifrån 80 till 380slag per minut på en millisekund samtidigt som det bara viiiiiiner i rullen och linan sticker likt pengarna dagen efter löning. Som grädde på moset så testa jag för andra gången ett nytt spö som innebär en ny taktik vid drillning. I all denna kaos så försöker jag tänka hur jag ska göra med det nya spöt, hur förbannat jävla stor fiskjäveln är (ursäkta mitt språk, blir alldeles lyrisk när jag skriver om det!) samtigt som jag inser att jag har borrat med en 150mm borr, och fisken är större en så, betydligt och att jag har 0,21 nylon på rullen.

Drömbåge på 3,4kg!

 

Det enklaste i denna situation hade varit att brytit sönder spöt, stoppa ner grejerna i hålet och åka hem och lägga sig i fosterställning i duschen. 

 

Men det är här vi skiljer män ifrån möss! Jag tog på mig ansvaret som skulle resultera i 10 minuter av att frysa som en gnu och att skaka likt en stafettpinne som damerna har i handväskan.

 

Så, efter 10 minuter av att vara så maktlös när fisken bara är 2dm ifrån min hand, men att han bokstavligt talat hänger på en skör tråd.

Då vi inte hade någon huggkrok så försökte Tobias ta fisken direkt med näven men när fisken tittade upp ur hålet och såg Tobias hand så tvärvände han och drog ner i djupet igen. Tack och lov så var det en som såg hela drillningen och hörde tjuten av två grabbar som skrek som två tonårstjejer på Bierberkonsert, som kom med en huggkrok och hjälpe oss att lyfta upp fisken och lägga den på isen. Vågen visade 3,4kg! Känslan av att dra en riktigt stor firre känns bara bättre av att veta att farsan drog en riktigt fläskig båge förra året, men som ”bara” vägde 3,2kg!

Glädjen var total! Jag bara skakade och tackade för hjälpen samtidigt som jag inte kunde släppa blicken ifrån den. VILKEN JÄVLA BÅGE!

Glad grabb!

 

 

Efter detta så gjorde vi några fler hål men tyvärr utan framgång, så vi åkte hem, rensade fisken och sitter i skrivande stund och smuttar på en cognac och spelar upp scenariot i skallen och är så fantastiskt glad!

 

SKITFISKE PÅ ER! / Peter

Nyårspimpling i fjällen

Drog till Härjedalen och Hede för att fira jul med min bättre hälft. Renar, snö och pimpling stod på agendan :)
Åkte upp den 28 efter några dagars jobb och julfirande.

Har inte pimplat här tidigare så har suttit och spanat in några tjärnar som sett intressant ut, det finns ju en del!! Tyvärr var de ganska klent med snö så skoteråkningen bestod mest av att undvika stenar i lederna.

På nyårsaftonsmorgon drog jag mig till rödingstjärn Skärsjön runt soluppgången. Här vankas det pimpeltävling jag eventuellt ställer upp i så det behövs ju övning ;) Det blåste en del, runt 7-8m/s enligt vädermeteorologerna men eftersom tjärn ligger ovanför trädgränsen så tror jag det var ganska mycket mer. Fick sitta med blåsten i ryggen för att inte blåsa bort.

Traktens renhjord var åskådare redan från start, riktiga fantaster. Två stycken strosade runt på isen en 50 meter ifrån mig, alltid trevligt med sällskap.

Enligt lokalborna troddes isen ligga på runt 1-2 dm men den var betydligt tjockare än så. Runt 35cm.

Körde igång direkt med blinkpirk och maggott. Hände inget. Körde så en 40-45min innan jag istället körde med en liten guldmormyska + maggott. Då hände det grejer! Kände ganska direkt små nafsanden men inget som fastnade. Fick till slut upp en liten men fin röding som fick gå tillbaka. Hade fler på gång men ingen hoppade på,antagligen stim med mindre firrar.

Sedan blev det tyst ett tag, bytte plats några gånger innan jag hamnade utanför en sten runt lunchtid. Kändes som ett bra ställe. Hade under den lugna stunden bytt taktit ett flertal gånger. Balanspirks, rosa/vit mormyska, blinkpirk, blänke ja det mesta testades. Kände för att återgå till guldmormyskan. Just när jag satt å drömde mig bort till något varmare ställe kände jag ett dragande i näven, mothugg! men miss. Förbannelse! Något var där å lura, ner igen och drog på charmen rejält. Nu kräves det riktigt attraherande ryck! Och visst fungerade det! Nån minut efteråt drog det till igen och den satt på mothugget. En ganska stri firre som åkte runt runt och gav inte upp i första taget, större än förra rödingen märktes direkt!

Efter lite lirkande kom det upp..

En öring?? Visste inte om att det fanns de i tjärn. Kom senare förbi en man som fiskat i tjärn i 20 år och aldrig fått en öring där, han trodde de nyligen vandrat hit från en närliggande tjärn isåfall. Kul :)

Vinden mojnade och det blev till slut ganska behagligt på isen. Det kom och gick en del fiskare på isen. Tror inte många hade speciellt mycket fiskelycka då de var platsbyte på platsbyte innan dom till slut drog därifrån.

Nötte på, fick fyra mindre rödingar men de fick gå tillbaka fort så de inte hann frysa för mycket. Känns som det finns mycket småröding i tjärnen. Men nånstans står det väl en stor med? Det får vi se i framtiden.

Körde på fram till det började mörkna vid 14.00. Då blev det skoter tillbaka till stugan där dryck å god mat väntade.

Sånfjället i horisonten

En trevlig avslutning på 2012!!

/Emil

Predatorshopen fixar ismetetävling!

Predatorshopen anordnar för andra året i rad en ismetetävling på Herten!

 

10:e mars – Övre Herten, Bollnäs
08:00 – 14:00
(samling kl 07:00 på skajet)
2-manna

Endast gädda räknas
C&R på ALLT
Flest cm vinner (de fem längsta räknas)
Max 8 spön per lag
100kr/person
Prispengar till totalsegrare
(winner takes it all)

Inget krav på fiskekort då vi tillämpar C&R

Anmälan och mer info:
Martin – 070 681 23 60

 

In på facebook och håll koll på när konkurrenterna anmäler sig!

 

 

// Peter