Bäckmete och abborrfiske

För en vecka sedan pratade jag Robert och Anders om att meta bäcköring, kunde inte hålla oss utan drog dagen efter iväg till några fina bäckar som innehåller öring.

Vi kom iväg strax efter lunch, vädret var totalt vindstilla och runt 20grader. Jag och Robert körde med två korta lätta metspön, Anders däremot körde riktig old-school och gjorde ett spö av en liten björk :) Redan när vi parkerade och testade vid en vägtrumma så var det öringar som tog masken.

Jobbade oss uppför en fin bäck och nästan i varje hölja högg de som vettvillingar! Alla fiskar gick tillbaka.

Man brukar ju bli uppäten av svemygg vid bäckmete, men det var otroligt lindrigt den här dagen.. vilket gjorde fisket till ett riktigt nöje :)

Vi fick uppemot mellan 20-30st på någon timmes mete. Riktigt roligt :) De flesta var mindre, men några stora kom upp.

junior

Vi snubblade runt och plurrade några gånger, såklart. Men bäckmete är ett underskattat fiske som man egentligen borde göra oftare! Förr i tiden var det betydligt fler som bäckmetade, nu är det mest spinnfiske som gäller för folk och därför glöms detta ofta bort. Vilket också är bra på sitt sätt, då bestånden får återhämta sig efter dåtidens matfiske.

Jag är svag för smygfiske och det är verkligen detta. Visar du dig för mycket eller gör för mycket oväsen från dig så försvinner dom direkt. Det ska va lite jävelskap och krångel i fiske.. det höjer känslan när man får fisk :)

Efter bäckmetet drog jag och Robert till hans stuga i Räken och käkade middag, korv potatis och hårdbrö för att orka med lite abborrfiske i Räken. Grymt gott efter några h tumlande i skogen ;)

Kom ut vid 19.30 och de metade och pimpla medans jag mest använde UL-spöt. Det högg på bra hos alla i båten, de flesta låg i den här storleken:

Ett tag högg det sånär som på varje kast, men ju mörkare det blev desto längre blev det mellan huggen. Medans mörket föll så bjöd naturen istället på ett riktigt läckert skådespel på himlen.

Dessa gånger behöver man bara sitta och beundra hur fin moder natur är, ibland kan man glömma bort det.

/Emil

Jag hatar mygg!

Nu på lördag så är det full upp för en annan. På förmiddagen så ska jag och farsan ställa upp i den andra delen av tre tävling i Ljusnan Pike Race. Det känns riktigt bra. Både första och andra uppställningen är skrivit i sten just för denna sjö, och wobblerna är friska och har återhämtat sig bra efter förra tävlingen.

 

Sen efter tävlingen så är det kräftskiva inbokat! Klor och snapsar kommer hagla i söderhamnsskärgård som rena ovädret!

 

Nackdelen med att sitta ute och äta är dom förbannade myggen som har en tendens att förstöra den allra trevligaste tillställningen. Men inte på lördag!!

Ska testa ett Myggarmband som jag inhandlade av Sportfiskecentrum för 49kr. Ett vanligt armband man hänger runt handleden som ska göra så att myggen håller sig borta.

Har inte hört någon som har testat ett sådant armband och skulle det fungera så är det ju en kanongrej som alltid åker med i fiskeväskan och i partypåsen.

 

Myggarmband!

 

Kommer att berätta för er om det fungerar när lördagen har passerat!

 

/ Peter

Höstens gäddfiske!

Nu när ni smider era planer inför höstens gäddfiske så vill EPfiske.se samt Predatorshopen.se påminna er om att vi säljer gigantiska betesfiskar till höstens flötestrolling efter gädda!

 

Vi tar emot beställningarna gärna någon dag i förväg för att garantera er att ni får så många som ni vill ha. Ska ni ha 50st eller fler så ber vi er gärna vara ute minst en vecka i förtid, och ska ni ha 100st+ så ser vi gärna att ni kontaktar oss två veckor i förväg. Sen är vi fullt förstående med att ni spontan-bokar en tripp eller två så ni inte hinner boka i förväg. Men ju tidigare vi får veta, ju säkrare blir det att ni har betesfisken när det är dags!

 

 

 

SKITFISKE!!

Film på eländet för laxen!

Nu har en kille varit i filmat i vattengroparna som Vattenfall har skapat. Detta är fruktansvärt att se! Se nu till att dela den till så många ni kan, så att det blir en ändring fort! Och glöm nu inte att gå in på Gavleoring.se och skriv på namninsamlingen!

 

 

Laxen fastnar i gropar och dör!

Nedanför Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby har det varit ett kanonbra laxår och mycket pga av det fina vattenflödet som har varit där. Nackdelen med sån vattenföring är att när väl kraftverket stänger in vattnet så blir laxen som har vandrat uppströms fast i gropar som fylls med vatten, utan möjlighet att ta sig därifrån.

Tony Berggren ifrån bloggen Gavleoring.se har startat en namninsamling som kommer att lämnas till Vattenfall i slutet på augusti där vi sportfiskare säger ifrån! Gå nu in på Gavleoring.se och skriv på namninsamlingen! Så att inte ett bra laxår även blir ett år med tusentals döda fiskar på köpet. Det utbytet är det väl ingen som vill ha?

 

/ Peter