Din biobiljett är slemmig!

Nu har Sportfiskecentrum i Bollnäs ytterligare en tävling! Gå in och gilla dom på facebook och gör som följer!

Då var det dags igen folkens för tävling!
Den som kan skicka in en bild på en fisk tagen på ett bete som man köpt på Sportfiskecentrum vinner en biobiljett. Fisken skall vara återutsatt till sitt rätta element vid god vigör. Tävlingen vänder sig mot barn upp till 15 år.

Skit fiske på er!

 

/ Peter

FiskaGävleborg – förebilder i vattenvård

Jag har tidigare skrivit några rader om Gavleån och Testeboån här, senaste inlägget handlade om de glada nyheterna att det ska läggas ner stora pengar på att restaurera dessa vattendrag.

Är du intresserad av vad som händer i dessa vattendrag men även andra vatten i gävleborg? Då ska ni absolut gilla FiskaGävleborg på facebook. En mycket bra sida där det uppdateras flitigt om arbetet för att förbättra förhållandena för fisken i våra vatten. Denna sida drivs av enheten för Landsbygd och Tillväxt samt Jordbrukarstödsenheten på Länsstyrelsen Gävleborg.

Ålyngelfälla Gavleån. Foto från FiskaGävleborg på Facebook

Brukar du fiska i Gavleån samt Testeboån?  Då borde du läsa följande text:

Märkt fisk i Gavleån. Bild från FiskaGävleborg på Facebook.

Om man fångar en märkt fisk är vi mycket tacksamma om man skickar in märket till oss (dock inte hela fisken, som på den här bilden) tillsammans med information om fångstplats, datum, längd och vikt. Om man ska släppa tillbaka fisken kan man skriva ned märkets färg och nummer och och skicka in uppgifterna ändå, så kan fisken leva vidare med sitt märke. Återfångstrapportering är ett viktigt verktyg för att kartlägga fiskstammarna i våra vattendrag. Om man skickar med sina kontaktuppgifter kan man även vinna en trisslott eller två!

 

Något alla som vill ha ett bättre fiske i våra vatten bör följa :)

 

Dom skrev även om en tråkigare nyhet, singnalkräftan har upptäckts i Testeboån och därmet kräftpesten. Detta har högst troligt gjort att den extremt utrotningshotade flodkräftan fått stryka med i detta vatten. Att någon planterar ut signalkräftan i ett sånt vatten är för mig otroligt förvånande och korkat. Får hoppas dom lyckas få bort signalkräftan och att flodkräftan inte helt dött ut i vattnet.

En något roligare nyhet från Testebon också, årets första laxar har fångats vid dammen i Strömbro. Tack vare allt j*kla regn som fallit så verkar laxen ha hittat förbi kraftverket och in i uppvandringskontrollen. 4 st laxar i 10kgs -klassen ska ha fångats! Kanske inte låter mycket men tydligen har det bara fångats in ett tiotal laxar de senaste 10 åren.

Läs hela den artikeln på GD.

Hoppas det forsätter på det bra spåret!!

/Emil

Tvåhandspremiär i Norge!

Hur många gånger har inte ni pratat med era kompisar och sagt ”Det måste vi göra i sommar! Lova!” och sen har det inte blivit av?

Men säger man så till en ung entreprenör så blir det andra bullar!

 

Det hela började med att jag såg ett kort på min gode vän Mört-Martin i lagershopen där han höll i en fin lax på 2,5kg som han fångade för två år sedan. Jag sa att vi borde åka iväg till Norge och flugfiska Larsa-Lax. Två dagar senare sa Martin att han hade pratat med sin morfar Sven som under sommarhalvåret bor i Norge och fiskar varje dag och sagt att vi skulle vilja besöka Norge och sträckan där han fiskar på. Svaret Martin fick på den frågan var -När kan ni komma?

Spanar ifrån vindskyddet

Martin ringde mig i eld och lågor och vi spikade ett datum snabbare än du kan säga Hypernervokustiskadiafragmakon travibrationer.

Martin som laxjägare

 

Det var alltså onsdagen den 13onde juni vi begav oss till Norge, Orkla och Rönningecamping. Innan vi begav oss så pratade vi med några inbitna laxfiskare som sa att enligt prognoserna så såg vädret och vattnet ut att bli det bästa tänkbara så vi var laddad upp till öronen när vi dundrade med Martins Passaten med delmålet att trycka en deg i Funäsdalen

Vi hade bestämt sedan tidigare att vi skulle ta det lugnt på vägen upp och inte stressa, för det är bättre att komma fram sen än att inte komma fram alls!

Martin ledsen över oljeförlust

Lagomt när vi hade passerat Sveg och äntligen kunde andas igen så började oljelampan lysa. Martin som hade lovat att han hade kollat så allt var OK med bilen innan vi åkte så svordommarna haglade i bilen. Men efter ett besök på Statoil så var problemet löst.

Efter att vi har åkt några mil närmare Funäs så åkte vi förbi en gammal krater ifrån en meteorit ifrån långt tillbaka så Martin stod på bromspedal, och det var tur att jag hade en snus inne som fungerade som en aaairbag fan! Efter en snabbvisit på 5 minuter så var vi återigen på väg. Vi anlände till Funäs någongång efter 21:00 så att trycka en deg var det bara att glömma så det fick bli en kebab på OK-Q8 istället. Sen var det full fräs till Rönningecamping.

När vi kom in i Norge så ringde Martin Sven och frågade lite snabbt och vägdirektiv så vi skulle slippa köra några mil extra. Sven frågade oss om vi skulle upp och fiska på torsdagen men tyckte att vi skulle ta sovmorgon då beräknad ankomst var 01:30. Vi kom då överänns om att vi skulle börja fiska mitt på dagen istället. Något vi inte tänkte på att Sven är en oerhört inbiten laxfiskare som inte låter någon tid gå förlorad.

Mycket vatten i Gaula

 

Torsdagen började med att 08:30 så flyger dörren till vår stuga upp och vi hör en mörk röst fråga oss med en väldigt bestämd röst om vi är i Norge för att fiska eller att sova! Vi flyger upp ur sängen och fattar ingenting; inte vart vi är, vad vi ska göra, ingenting!

Citat av Martin 08:31 ”-Jag tror aldrig att jag har varit mer vaken än vad jag är nu!”

Efter frukosten så begav vi oss till älven, och med en totalt fisketid med fluga på 4-5 timmar så började vi fiska i uppförsbacke. Det gick rent ut sagt skit att fiska. Linan landande i en ända rul mitt framför fötterna på oss i älven. Men allt efter att timmarna gick så gick mer och mer kast som dom skulle, med sträckt tafs och allt. Mycket av anledningen till att det gick så bra var därför att morfar Sven var med i älven och lärde oss. Det lät ungefär såhär:

Så, så, så, så och så, och iväg

-Kolla hur jag gör! Så, så, sen bak och så iväg. Nej, inte så! Så, så, så, ner och sen så!”

Vi nötte på det vi orkade och vipps så var det kväller. Vi begav och hemåt utan lax och blev serverad en brakmiddag utav Martins mormor.

 

Fredagen började som torsdagen slutade, inte ett liv i älven. Kasttekniken som vi inom vissa mån lyckades att bemästra under kvällen var som bortblåsta så det var tillbaka på ruta ett i inlärningskurvan. Under dagen så fick jag minst 5 stycken ”Ahaa!” upplevelser där jag kände att det är såhär man gör! Men när jag skulle testa den nyfunna tekniken på kastet efter så blev det en rul av alltihop! Men det gick snabbt bättre och bättre och vid slutet på dagen så kände både jag och Martin att flugfiska med tvåhands var något vi bemästrade till en viss del. Linan landade sträckt och tafsen likaså. Vi sa innan vi åkte iväg att vi skulle må som prinsar under denna resa, och något är befogat då är mycket och god mat. Låter bilden tala för sig själv.

finkäk!

Men det blev tidig kväller den kvällen då vi såhär i efterhand fick se Sverige bli besegrade av England och därmed åka ut ifrån EM.

Martin lägger ut

Lördagen började i lugnt tempo då vi hade bestämt oss att åka ut till havet och fiska ifrån land för att inte komma hem som riktiga FF:or. Det var en bra idé, tyvärr så gick inte denna chansningen hem heller utan vi fick snällt se på när Martins mormor drog upp två fiskar och vi stod och dängde drag på drag ut i havet.

 

 

 
Martin vid havet

 

Det tog inte lång tid förnst vi bestämde oss att åka tillbaka till älven och fortsätta jaga Larsa-Lax. Då vi tog förmiddagen vid havet så bestämde vi oss att stanna hela natten lång vid älven och hålla glöden uppe, som sakta började svalna. Vi tog med oss IKEA-påsen som senare blev kallad ”Skafferiet” och gjorde en eld och ladda igång en panna kaffe. Vi fiskade och fiskade hela natten lång. Drack kaffe och käkade kölbulle och hade det allmänt så in i helvete bra! Men tyvärr så såg vi ingen fisk denna dag heller trotts att vi inte gav upp förnst klockan passerade 02:00.

Martin lägger utMiddagsbordet

 

Söndagen bestod av att vi packa in allt i bilen och åkte för att göra några timmar vid älven innan det blev hemfärd. Vattnet hade under natten stigit med ca.2dec så vi nötte på bra i 3 timmar innan vi fick ge oss. Precis innan vi hoppar in i bilen så ser vi en kille med en lax. Den första laxen jag har sett på 4 dagar, ser jag 3 minuter innan jag åker hem!

Klubbad Larsa-Lax på 9,1kg

 

När vi hade åkt en bit mot Sverige så såg vi att det låg en fiskebutik vid vägen som vi svängde in på för att gå runt och ögonshopa lite. När vi kliver in så ser vi att det hänger fiskar på väggen så vi går runt och kollar lite. Martin får span på en fläskgädda som hänger på väggen där det står att Matt Heyes är fångstman. Martin brister då ut och pekar -”Titta! Det är ju Matt som har fångat gäddan! I Sverige!” varpå vi hör en man bakom oss säga -”Hello lads, looking for the fishing shop?” Då är det självaste Matt själv som har shopen. Så vi står och jäglar om fisket och Matt säger då att vart sjätte år är ett dåligt laxår i Norge, och tro på fan att det är ett sånt år i år.

Guidlines testpool

 

Vi är så himla nöjd efter veckan i Norge! Den var kanonbra! God mat, god dricka och gott sällskap gör varje tur till ett minne med guldkant och framförallt denna resa, där vi samtidigt fick lära oss den ädla konsten att kasta fluga med tvåhands! Men denna fina guldkant är kantstött av den uteblivna fångsten. Detta gör bara att hungern efter ett rejält påslag och rusningen är större än störst!

Martin spanar ut över sträckan

 

Jag sa till Martin att detta måste vi göra om! Säger man så till en ung entreprenör, så då blir det av!

 

 

A bad day’s fishing is still a better than a good day working! / Peter

 

 

 

 

Flugfiske efter bäckröding

Efter jobbet så bestämde jag mig för att dra iväg till ”Talltjärn” för att försöka lura min första bäckröding på fluga. Molnen såg inte det minsta trevliga ut och det var väldigt mörka moln som stod  rakt över Edsbyn och regnet vräkte ner i omgångar. Åkte dock ifrån regnet och när jag var framme på plats så var det behagligt uppehåll och vindstilla med runt 20 °C.

"Talltjärn"

Riggade upp kameran för att få lite trevligt material till nån eventuell filmsnutt i framtiden. Det stänkte å hade sig på pölen, retligt nog väldigt långt ut och utom räckhåll för flugan. Smög runt å försökte mig på vak som var lite närmare kanten. Hittade bara två ställen som var hade OK med utrymme för att få iväg flugan en bit ut. Hade dock inget hugg ännu. Molnen smög sig allt närmare och till slut avtog vaken det började också regna.
 
Drack kaffe tills det att regnet var borta och tänkte vänta in vaken igen! Dom kom också, om än väldigt mycket färre. Började tappa tron en aning och lekte en del med kameran istället. Tänkte kolla om man såg något skoj under ytan eftersom det är såpass klart vatten där. Blev en aning chockad när jag kollade på filmen och såg detta:

Bäckröding

Nu var det ju ingen speciell storlek på dessa men man såg dom inte ovan ytan! Det var inget litet stimm :)

 
Hade börjat packa ihop och gick längst kanten tillbaka till den första platsen jag testade på. Då helt plötsligt såg jag att jag skrämde ut en fisk som var lite större. Tänkte förbannat att man skrämde den där då.. men jag var tvungen att testa eftersom spöet fortfarande var riggat. Såg att den åkte iväg till en stock som låg på botten 5-6m ut. Första kastet blev perfekt, strax utanför. Började dra in och såg hur det sköt som en skudmissil fram och högg, jag gjorde ett tappert försök till mothugg men fisken den missade kroken!
 
/(??((/%”#&!!!! Nu var ju chansen borta, trodde jag! Kastade fort ut igen och fick till ett lite sämre kast, men på rätt längd. Inom 3-4 sekunder såg jag den komma farandes igen och slängde sig över superpuppan likt en bålgeting på steroider. Nu satt mothugget klockrent och den satt :) Herregud tänkte jag och blev först paff över att den äntligen satt där.
Jäklar vilka kraftpaket bäckrödingar, trots sin storlek så röjde den på bra och länge. Gjorde några hopp i försök att vinna.
 

Glädje!

 
superpuppan fixar steken
 
Vann gjorde jag, men båda får ses som vinnare då den simmar vidare.
/Emil

Betesfiskförsäljningen expanderar!

Idag var jag och Martin iväg och rekade och pratade för en ev. expandering av mörtförsäljningen. Diskussionen lät bra och går allt som planerat så kommer vi att ha mycket och fin mört året runt.

Grym betesfisk som levererade direkt i våras!

Som läget är idag så är vi begränsade med de antal mört vi kan ha på en och samma gång vilket gör det svårt att lova leverans till er som beställer stora mängder med bara dagar i förväg (ska ni ha en laddning på 30-40st så kom gärna in med dom en par veckor i förväg). Detta ska det förhoppningsvis bli ändring på lagomt till hösten och säsongen för gäddmete är som störst!

 

Har ni spikat era sjöar för gäddmete i höst? Gå gärna in på http://www.magazinefisheco.se/ och läs den senaste upplagan och bläddra till sidan 46, så ska ni se vilken fisketeknik som levererar storgäddorna!

 

 

SKITFISKE!! / Peter