Ny flugfiskebutik i Bollnäs!

I onsdags öppnades det en ny flugfiskebutik i Bollnäs med namnet Snakeroll!

Vi önskar Jonas och Lena lycka till med flugfiskebutiken!

 

Gå gärna in på Snakerolls hemsida!

 

/ Peter

 

Gäddfiske i Höga kusten – Vågsfjärden

En sedan länge planerad fisketripp till Ångermanland och Höga kusten blev i helgen av! Vi skulle fiska i Vågsfjärden, en sjö som fram till 1800-talet var en havsvik men pga landshöjningar blivit avskuren från havet. Alla som varit till Höga kusten vet att det är väldigt vackert, något jag verkligen håller med om.

Jag och två bekanta reste från Edsbyn 09:30 och var på plats runt 13:00. Vi väntade in den fjärde stugmedlemmen innan vi relativt snabbt var nere vid båten för att beta av några timmars fiske. Vädret var växlande, +10 molnigt med tidvis regn samt sol. 6m/s vind.

Började fiska i en vik ca 100m från båtplatsen, ganska snabbt högg första gäddan på min jerk, en mindre sådan. Skönt med ett så snabbt tecken på aktivitet då vi haft lite oroliga funderingar på om de lekt färdigt i vattnet. Snart hade samtliga räddat namnet med gäddor på sitt samvete. En plan var att försöka hitta en vik där braxen leker, som den ju brukar göra i maj månad. Vi betade av några ställen tills vi på håll såg en intressant vik brevid abborrön. När vi anlände kom en fisk flytandes, en brax såklart :) Den hade ganska (o)trevliga bett och samtidigt var en gädda uppe vid ytan och gjorde livet surt för nån betuttad brax.

Vi körde med gråa wobblers och det gick hem! 7-8 gäddor på 3-4.5kg fångades ganska fort, med bl.a dubbelhugg. Lite kaotiskt hann det bli, alltid roligt :D

Medans vi gled runt så visade ekolodet riktigt galna branter, den gick  från 20m djup till 30m t ex. Detta på en sträcka av 5m.  Att Vågsfjärden var djup hade jag fått höra, men att den hade sådana sjuka branter blev en överraskning.

Sista timmen avverkades vid en bergshäll, där man kunde stå i båten och ta på väggen men ändå visade lodet på 12 m djupt. Där nöp direkt två fina gäddor.


Vid 18:00 så blåste vi av fisket, hungern var för stor! 17-18 gäddor och ett träd blev resultatet.

Middagen blev en grymt fin kycklinggryta. Kvällsaktiviteten blev kortspel några öl och skitsnack tills mörkret lade sig och vi bosatte oss i sängarna.

 

Klockan ringde 06:00 på lördagsmorgonen. Väder: molnigt med 1m/s vind. Var i båten 07:00, förutsättningarna var ganska stora att få någon fin idag då vi hade fler timmar till fiske. Tog längre tid idag innan första fastnade. Flera efterföljare men dom högg inte, några enstaka nöp på men såpass dåligt så de hoppade av efter 2-3sekunder. Dom var inte alls lika glupska idag, utan högg väldigt försiktigt.

Vågsfjärden

Timmarna gick och gäddorna uteblev, vi besökte ställena som levererade igår och även ett gäng nya. Strax innan lunch hade vädret blivit riktigt varmt och vindstilla.. inget som hjälpte oss precis.

Någon timme innan vi blåste av fisket så hade jag ett brutalt hugg, bland det värre jag varit med om. TJONG sa det och jag hade ingen som helst chans i dom få sekunder som den satt på kroken, men även denna hoppade av. Upp kom jerken med ett stort fjäll.. ingen aning vad som hände. Var det en fläskgädda eller felkrokade jag en mindre? Oavsett så kändes den sjukt fin, men tji fick jag.

Lördagen resulterade i 7 mindre gäddor, inte alls lika bra som fredagen. Försökte analysera varför lördagen inte alls var lika framgångsrik som lördagen, det blåste mycket mindre.. kanske har det sån stor inverkan på fisket. Mindre syre i vattnet och fiskarna blev slöare?

Man har ju faktiskt varit med om sämre fiskedagar också när man tänker efter! Så inga sura miner. Ingen tvekan om att Vågsfjärden innehåller riktigt stora gäddor. Nästa gång ska dom upp :)

Mycket skratt, roliga historier, och fiske är balsam för själen. Grillat, kortspel och Champions League på radio avslutade en underbar helg med grymt sällskap!

/Emil

God vän på gösjakt!

Det var i fredags jag fick tillfället att lura iväg Martin Elversson på göspremiär för i år för hans del. Det var ingen fråga om han besitter tekniken för att lura herr Gösta men frågan han ställde mig var Vart ska man släppa ner jiggarna för att få störst chans till ett hugg? Efter 4 timmars fiske så var frågan besvarad efter att vi hade sussat omkring på Varpen mellan några fina branter och kanter.

 

 

Klockan närmade sig 17 innan vi började fiska. Vi åkte nedströms och prövade några heta ställen där det har kommit upp fint med gösar (och även några gäddor av den värre kalibern 10+).

Efter att Martin har haft grejorna i vattnet i 30 sekunder så small det till i grejorna och upp flyger en abborre. Tyvärr knappa hektot men den tog jiggen med en jäkla fart och fläkt. Efter att ha fiskat av den första delen så begav vi oss längre nedströms och där hängde jag själv två abborrar runt hektot båda två.

Första på jigg i år!

 

Nu hade vi fiskat av två ställen utan att ha landat någon gös. Men ett ställe återstod i rockärmen. Vi vevade upp grejorna och drog ännu längre nedströms. Efter en båtfärd som kändes som en evighet med grejorna i handen så var vi framme och allt som återstod mellan gösen och oss var att släppa ner grejorna.

 

Vi utsattes för ganska hård vind och ström så vi slängde ner drivankaret för att försöka få ner farten ytterligare men vi tyckte båda att det gick nog lite för fort för att vara optimalt. Men efter några minuter så hugger det till och tro på fan så är det en gös som har klippt betet. Inte den största av gösarna som finns registrerade att ha blivit fångad i Varpen men som Martin har fått höra fler än en gång i sitt ungdomsliv  -”Storleken har ingen betydelse!”. Den fick simma tillbaka och vi startade motorn för att driva om den sträcka där vi fick fisken. Andra gången vi drev över stället så var det dött.

Tredje gången vi drev över så var det gösta som var i farten igen, och lika som tidigare så högg även denna på min jigg. Stöpt i samma form som den tidigare så åkte även denna tillbaka i vattnet för att förhoppningsvis hugga igen om några år!

 

På hemvägen så åkte vi över en helt ny plats som såg ruggigt fin ut på gösen så vi stannade där för att samtidigt visa vilka nymodernigheter som jag har i båten, ekolodet som man ser jiggen med!

Jag bad Martin komma över och kolla på lodet för att se jiggen när plötsligt dyker upp något på botten. Vi börjar genast spekulera i att det kan var en fisk, en bättre fisk. Sekunden senare så smäller det till i grejorna och mothugget skär hål i både tid och rum men fisken kliver av. Misstänker att det var en gädda, så missnöjet är inte så pass stort att jag vill hoppa över bord och tur var väl det! När vi går tillbaka och kollar på lodet så ser vi hur fisken hänger med jiggen en bit upp ifrån botten och skapar en himla sörja på lodet.

 

 

Detta göspass gav givetvis mersmak så på måndag eftermiddag ska vi bege oss till en annan sjö och testa om gösta även är hemma där. Kanske gammelmormor är hemma då också får vi hoppas? Den som lever och har tillgång till internet i början på nästa vecka få se som vi brukar säga!

 

SKITFISKE PÅ ER ALLA! / Peter

Ni har väl inte missat tävlingen?

Ni har väl inte missat tävlingen som pågår på vår facebooksida?

 

Det är ett samarbete mellan EPfiske.se och Predatorshopen.se där du ska gilla EPfiske och Predatorshopen och sedan dela en bild, så är du med i utlottningen av en sprojlans haspelrulle, Okuma Safina Noir 40FD!

 

Så nu är det bara att logga in på sonens, dotterns, frun, mammas och pappas facebook och Gilla, Dela TÄVLA!

 

En vinnare utses under tisdagen den 22/5 och kommer att hängas ut både på facebook och på eran startsida (Eran startsida är väl www.EPfiske.se?).

 

 

SKITFISKE!!

 

Rapport från Ullared

Jag och Peter fick chansen att hänga med en buss till Ullared. Camping, grillat och shopping i 2 dagar.. men det upptäcktes också att Högvadsån rann alldeles brevid campingen som innehöll öring och lax och då behövdes det inte funderas längre! Alltid roligt med nya vatten. Fiskegrejerna fick haka på och vi fläskade iväg i en 10h bussresa..

Anlände 03.30 på lördagsmorgon, så det blev först några timmars sömn innan vi kunde fixa fiskekort och grejer. Uppe vid 08.30 och betade av fiskekort och shoppingen (som för övrigt var helt sinnessjuk, blev man stillastående var det bara att ge upp. Folk rände som rabiata lämlar genom gångarna) betades av på nån timme.

Hade med både flugfiskegrejerna och UL-spöna för vi visste att de skulle bli rätt så blåsigt. Fiskeområdet var 1km uppströms samt 1km nedströms från campingen.

Började med att dänga flugor några hundra meter nedströms från utgångsläget, där vi hittade ett någorlunda ställe som låg i lä för vinden. Vattnet såg klart och fint ut, halvmeter djupt och strömt här och var.

 

Efter ett par timmar och några gäng flugbyten, så såg vi att ett förtält till en husvagn flög iväg. Då bestämde vi oss för att pausa fisket några timmar, när det blåste upp vågor på ån så tappade man lusten ganska snabbt. Vi drog tillbaka till stugan för vätskepaus i några timmar i hopp om att vinden skulle mojna.

Runt halv fyra stack vi ut igen, denna gång uppströms och med UL-spöna för att kunna fiska trots blåsten. Nu blev det mer smygfiske längst buskar och snår.

Peter bjuder på en balansuppvisning i den högre skolan

Då det var väldigt snårigt och buskigt på övre delen kunde man ibland njuta i lä.När solen var framme blev det riktigt skönt!

Även om fisket inte går speciellt bra så får man inte glömma bort att njuta av naturen också!

Hade några hugg och tappade en mindre ett par meter från kanten men mer än så blev det inte.

 

Kommer fler rapporter om inte allt för lång tid, gäddfiske i Höga Kusten 18-20 maj t ex. Ska bli skoj!

 Vill du vinna en sprojlans haspelrulle då? Spana in Predatorshopens facebooksida alternativt vår sida för att se hur du gör.

/Emil