Sommar?

Påväg hem från studierna kände man sig idag som en kalv på grönbete för första gången.. +10 vindstilla och solen värmde i ansiktet. Vart tog vintern vägen? Igår var det -6 när jag vaknade. Galet.

Gick längst Gavleån och fick se en man i full flärd med flugfiskegrejerna, förbannat var sugen man blev! Stod och spanade en kort stund och njöt av utsikten.Undrar om han fått något?

Längst vägen hem så mötte vi även tre andra med fluggrejerna i högsta hugg. Tur de finns redigt folk! Hoppas vädret håller i sig och fräter bort isarna så snabbt som möjligt. Till helgen blir det fiske i någon form…

Livsnjutaren

Ismetestävling!

Nu är det så att våran mörtförsäljare Martin Elversson har dragit ihop en ismetestävling!

 

Nyper infon direkt ifrån hans facebookgrupp:

2-manna
Endast gädda
C&R på allt
Max 8 spön per lag

Datum: Söndagen den 18:e mars
Tid: 08:00-14:00
Sjö: Övre Herten (samling kl 07:00 vid skajet)
Kostnad: 100kr/person

Måttplanka delas ut vid starten, medtag digitalkamera. Flest cm vinner (de 5 längsta räknas).

Vid intresse kan mört köpas genom mig för 1kr/st (förboka detta vid anmälan).

Pris till totalsegraren samt bonuspris för längsta gädda.

Vid inmätning bjuds på korv med bröd.

Anmälan görs direkt här på facebook eller via telefon 070 – 681 23 60

 

 

Så nu ser ni till att ha schemat rent söndagen den 18:e mars! Så kom och visa uppskattningen och var med i kampen och visa att det inte bara är Team VVV som kan fiska på Herten!

 

Djupkarta över Övre Herten med ett kryss vid start/målgång.

Djupkarta Övre Herten med ett rött kryss vid start/målgång

 

 

 

Vill även passa på att tipsa om att läsa nya Svenskt Fiske där det Siv Jansson har gjort ett reportage om AFK Flugans Marie Björklin.

En hängiven tävlingsfiskare med både SM och NM-medaljer av de ädlaste valörerna!

Tills vi hörs och ses igen; SKITFISKE!! / Peter

 

 

Film om norska laxodlingens påverkan på miljön

Igår visade Svt 2 en dokumentär om den norska laxodlingens påverkan på miljön. Mycket obehagligt men viktigt att det uppmärksammas.

 

 

Kika på dokumentären här: http://svtplay.se/

 

 

Anglingstävlingen 2012 – sniprally!

I lördags var jag till Edsbyn igen för den årliga anglingstävlingen, Ullungen även detta år. Brukar ju vara bäst så, folk har en tendens att bli köroduglig under tävlingen.. :) Som vanligt 2 personer per lag med 10 don. 7 st lag blev det denna gång! Flest antal kilo vinner. De som vinner får två st Highlander Park och en champagne samt äran att arrangera nästa års tävling.

Anders och Pelle vann förra året så var det nu dom som höll i trådarna.

Totalt kolsvart under borrningen

Samling 06.00 med lottning om vilka platser vardera lag stationerar på. Startskottet 07.00. Borrningen var färdig strax innan, det var lite halvlurigt att hitta på inom rutan i mörkret. Joel och Tony blev anklagad för att ha ett hål utanför rutan, de överklagade till dagens ”Donstol”.. utan framgång. Jubel på isen ;)

Tävlingen skulle bli skrämmande likt förra årets upplaga.. Anders drog första fisken (såklart…… !!) på 1.4kg.

påmörtning

Sjukt nog blev det exakt lika som förra året, otroligt lite fisk och Anders gädda står sig hela dagen. Jocke och Engberg hade ett monster på 1,35 kg under dagen.. den var närmast att hota. Jag kunde bara vara med på tävlingen till 11.00 då jag skulle på dop under de kommande timmarna, bryngel ersatte mig resten av dagen.

Vi hade 1 gädda runt kilot upp innan jag drog, tydligen hade vi en till fällning 10min innan slutsignalen gick. Linan hade rusat men tyvärr spottade den ut mörten och därför gick segern till Anders och Pelle även i år.

Kul att träffa allihop igen men måste fan överväga att ändra sjö nästa gång :D

Eller så är vi helt odugliga hela högen? Antagligen, med tanke på att Pelle vunnit 2 år i rad så är ja beredd att hålla med ;)

/Emil

Skriv på för ett bättre Gavleån!

En namninsamling har startats för att få ett bättre vatten i Gavleån, ett vatten som rinner ca 100m från min bostad och som hade kunnat vara mycket bättre än vad det är idag. Ett vatten med stor potential som tyvärr försämras med ett antal kraftverk.

Alla signaturer behövs!

Kraftverket vid Dammbron - Bild från Länsstyrelsen.

 

Till: Gävle Kommun och Gävle Energi

Vi som skrivit under denna lista vill att Gävle Energi och Gävle kommun tar sitt ansvar för den biologiska mångfalden och för fiskens överlevnad i Gavleån. Idag finns 7 vattenkraftverk i ån, inget har fiskväg som fungerar. Gävle bör följa Tranås kommun och Tranås Energis exempel och göra allt man kan för att miljörestaurera sina kraftverk. Tranås Energi visar med sina fiskvägar och hänsynstagande att det är fullt möjligt, därför har de fått Älvräddarnas diplomering för sina insatser, detta som första kraftföretag i Sverige. År 2021 ska EU:s vattendirektiv och dess miljömål vara uppfyllda, däribland ska vandringsvägar byggas vid kraftverksdammar. Om vi inte klarar detta är det stor risk att Sverige får böta, kanske ända upp till3 miljoner – om dagen! Gävle kommun måste därför ta sitt ansvar och skapa de fiskvägar som behövs i Gavleån.

Med vänlig hälsning

Undertecknade

 

Gör som oss och skriv på här!