Vi drar till fjällen

Ikväll skippar vi arbete och vardagen och drar till Vemdalen för lite fiske istället. Jag, broder Martin och Peter ska bo i en stuga i vemdalsskalet och ta oss till olika vattenpölar för att förhoppningsvis lyckas lura nån fin firre. Vädret verkar bli mulet med en del regn, bra öringsväder alltså :)

Åter söndag 3 Juli!

/ Emil

Ädelfiske med jobbet på Klövtjärn

Förra veckan på onsdagen så drog jag, Anders Kalle Stefan från jobbet samt Stefans pöjk till Klövtjärn för att testa lyckan med lite öringsfiske. Tjärnen ligger högt beläget med myrmark på ena sidan och skog på andra. Vädret var mulet med en störtskur alldeles innan jag kom till platsen. Jag värme upp med krovgrillning innan det var dags för fiske!

 

Det vakade hela tiden, likt en fiskedamm.. men öringarna var mer sugen på insekter istället för spinnare. Kalle drog en fin öring på mete med mask innan jag kom dit. Jag krokade en liten abborre, likaså Anders. Det bokstavligen kryllade av svemygg, vilket gjorde att vi var tvungen att göra upp eldar där vi stod för att härda ut.

 

Det drogs en till öring på fluga lite senare innan jag bestämde mig för att dra över till andra sidan sjön, jag hade nämligen kollat in en djupkarta tidigare under dagen och såg att det fanns en intressant kant där.

Jag och Anders tog vårat pick och pack och drog iväg. Som tur är finns det brädor på de värsta partierna av myr så det var inga problem att ta sig runt sjön. Vi hittade en intressant plats mestadels fri från näckrosblad. Ganska direkt kände jag något tyngre nafsa på min myranspinnare, men som inte ville med upp. Stod och nötte på samma plats någon minut till innan det äntligen small till, inget tjaffs. ULspöt stod i U-formation medans öringen rusade några gånger innan den gav med sig för en photo session.

805g väldigt vacker öring!

Efter detta höll vi på att bli uppäten av svemyggen så vi drog oss tillbaka till andra sidan för lite avslutningskorvgrillning. Skön avslutning på kvällen. Väldigt roligt och bra initiativ av Anders & co,

Är gladeligen med på fler turer!!

/Emil

En sväng på Herten

Tog med mig en god vän och begav oss ut på Herten igår. En tur på 2 timmar resulterade i 6 gäddor varav som två största fångades på en egenmålad Buster! Så den kommer nog att få bada fler gånger!!

 

4,5 kg 82cm

 

3,5 kg 80cm

Vill även jag passa på att gratulera fångstmannen som drog upp en riktig bamsing i Varpen, 142cm! WOW!

142cm gädda!

Fick nyligen reda på att det ska ha fångats en gädda i Ljusnan för några dagar sedan. Fångstmannen skall vid fångsttillfället varit utan både våg och måttsticka, dom löste detta genom att mäta mot fångsmannens kropp från marken och uppåt och göra en markering.

Väl hemma användes en tumstock för att kontrollera, 142 CM!! Vikten får vi aldrig reda på, då praktexemplet släpptes tillbaka till sitt hem! Hatten av! Att Hälsingland innehåller grova fiskar det vet vi, nu är det bara bekräftat i dubbel bemärkelse!

 

Känns bra att den fortfarande simmar runt i våra jaktmarker! Stort grattis till fångstmannen ännu en gång!

Nationaldagsfiske

Med de senaste resultaten som jag och min kamrat har åstakommit på gäddfronten så tänkte vi att det var inte mer än rätt att fira nationaldagen med lite gäddslem på nävarna och korv i magen.

Det blev en ganska sen ankomst till sjön denna dag och med strålande solsken så tänkte vi att det kan omöjligt gå lika bra denna gång som de andra gångerna vi har besökt Smultrongrundet. Vi började där vi hade haft våra tidigare bataljer med storfiskarna och det började bra, ett gigantisk ythugg så gäddan bara flög som en torped upp ur vattnet men tyvärr så gick inte krokningen så bra utan den fortsatte ner i vattnet och förblev nere i djupet för denna gång. Tiden gick och den närmaste kontakten vi hade va en efterföljare och då börjar fokuseringen på att svika, vi pratar båtar, bilar, hus och hur god den kommande korven ska bli.. PANG, ifrån ingenstans så tar det tvärstopp i grejerna och med lite pumpande så känner jag att det inte är botten, utan det är fisk, en fin fisk, slö, men fin! Det visar sig efter mätning och vägning att det är en fisk på 105 cm och 8,45kg som har tagit min McTail med hull och tail.

 105cm 8,45kg

Denna landning gick smärtfritt, inte många frihetsförsök i båten så skulle tillbakasättning av fisken bli ett annat kapitel. Han lagomt lägga ner stjärtfenan så tog den i för allt den var värld och flög upp i luften för att sen fara iväg mot djupet igen.

Vi fortsatte att nöta och nöta, utan framgång tills vi fick besök uppe på land av några grabbar som skulle grilla lite korv och njuta av solen. Då smäller det i Emils grejer och vi ser hur folket på land vänder sina blickar mot Emils böjda spö. En bra fajt med många rusningar och vacker akrobatik i luften så landades den.

 

94cm 5,6 kg

 

Det var det sista som hände denna dag på fiskefronten, men tog oss upp på land och grillade lite korv och hade en allmänt trevligt när vi blickade ut över det stora vattnet med solen i ansiktet.

 

 

SKITFISKE! / Peter