Laxfiske med onaturliga förutsättningar

Idag har det varit en dag fyllt av konstiga känslor. Det har varit en dag fyllt av laxfiske, men inte som jag är van vid, utan med onaturliga förutsättningar.

 

Efter att ha skjutsat min flickvän till jobbet imorse så begav jag mig, med kaffetermosen och lunchlådan, till Ljusne för att göra min första riktiga satsning efter lax i Sverige. Har blivit två tidigare laxturer men då har det varit fiske i Norge.

 

Det blev en dag fylld med blandade känslor.

Att stå med vatten till midjan och veva ludd med 100-tals laxar som hoppar överallt hela tiden är underbart. Det är perfekt! Att se och ”kunna fiska” på lax på 10-15kg stup i kvarten! Varannat kast satt hjärtat i halsgropen och jag visste att jag hade min fluga max 1 dm ifrån en 10kg+ lax. Ni vet väl hur peppad man kan bli när det vakar en 1kg öring i en tjärn, tänk er då en lax som kliver upp på ungefär 15kg!!!

Det är sjukt, konstigt, ovant – och alldeles underbart!

 

Men ett sånt galet fiske kommer inte utan ett pris, ett högt pris! Teoretiskt sätt så står Fortums vattenkraftverk ute i havet. All lax, (och alla annan fisk för den delen! Havsöring, ål mm) som ska vandra uppströms; till Bollnäs, tills oss, till mig. Så oanade mängder fisk står och trängs på en liten yta för att ta sig till ”sin” å eller flöde för att leka och se till att deras generation går vidare men tyvärr så tar det stopp vid kraftverket. Det är tråkigt att dom som bestämmer inte får upp ögonen för detta problem. Några kubik extra i sekunden bredvid alla kraftverk skulle få ett enorm genomslag och då inte bara genom oss sportfiskare, utan alla!

För att se en jättelax ge järnet för att ta sig uppströms en strömmande fors får varje liten lönnfet 25-åring att inse att bara man ger sig faaan på nånting, så går det med den rätta viljan!

 

 

Nåväl. Dagens fiske då? Njaaaeeee. Gick nästan inge vatten alls där jag fiskade och det är inga bra förutsättningar för laxfiske men en havsöring nappade faktiskt! Men som sig bör så simmar den vidare, tyvärr inte längre upp Ljusnans strandkanter, men den får gå ut i havet några gånger till så ska ja ta den om några år!

Havsöring

 

 

Perfekt. Nu har jag fått gnällt av mig lite och fått stilla mitt begär. Vill dit igen, nu, nyss och fiska! Men det får bli andra gånger. Sen! När det går lite vatten! Då ska Jonsson få sig en 70meters rusning!

 

Skitfiske på er! / Peter

Flugfiskad öring i Januari!

Det milda vädret som har varit i vinter har bidragit till att isen på det populära fiskestället utanför Scandic i Bollnäs är för dålig för att jag ska våga beträda den och fiska på dom platser jag vill. Men, detta inte utan någonting gott!

 

Det öppna vattnet har möjliggjort att idag, den andra januari, så har jag varit och fiskat öring med flugspö och landat 3 stycken på ca 7-8hg.

Öring

Öring

 

Nu är det så förjävligt att det är slut på ledigheten och jobbet kallar! Men tur att det blir långhelg så man kan fortsätta att dänga ludd! Ser ut som att jag kommer få mig en guidad tur i Galvån på söndag.

 

Och som alltid, följ oss på Facebook och instagram för att få fiskerapporterna först!

 

/ Peter

Skagit med tvåhands!

Igår så tog jag ut en välbehövlig semester och åkte med Stefan Olsson till Ljusne för att testa min nya skagit lina för första gången i ”skarpt läge”. Har vi två tillfällen varit och testat i bollnäsströmmarna men då bara sett det som träning då jag har fiskat utan fluga.

 

Klockan ringde 05:00 och strax därefter så luktade det kaffe i hela lägenheten och jag yrade runt som en höna utan huvud och letade det sista grejerna jag skulle ha med. Vi åkte från Bollnäs så vi var ute i Ljusne 06:40 så tanken var att börja fiska runt 07:00.

 

Stefan började kasta skagit nu i höst och jag började kasta i början på den här veckan, så att säga att det var två nybörjare som klev ut i havet den morgonen var det inge snack om! Vi stövlade ut och började veva våra spötoppar hejvillt. Sakta men säkert så började båda av oss att få in tekniken mer och mer så till en början så var 1/10 kast bra men det blev snart 1/5 sen blev det att 1/5 kast blev riktigt dåligt men dom andra blev hyggliga.

 

Så när klockan hade passerat 08:00 så kände jag efter ett riktigt fint utlägg hur det nöp till försiktigt i spötoppen. Mothugget satt som en smäck och livet på andra sidan linan började leva rövare! Efter en mycket rolig och kaotisk drillning med allt ifrån linor mellan benen till att bli biten av en öring  så landade jag denna lilla skönhet!

Min livs första fisk på tvåhand fick givetvis simma tillbaka!

Min livs första fisk på tvåhand fick givetvis simma tillbaka!

 

Sen gick det några timmar innan vi hade hugg igen men vi gick fram och tillbaka på sträckan och kastade och blev bättre och bättre tyckte vi själva, för att sedan på något vis glömma allt vi hade lärt oss och kasta fruktansvärt dåligt. Så då blev det en kopp kaffe för att lugna ner sig lite.

 

Efter en par timmar så hojtar Stefan till då han har jättegung på grejorna! Det visar sig vara en lax i 5-kilosklassen. Laxarna ser inte ut och smakar inte som dom brukar som när man fiskar dom i juni så denna fick också gå tillbaka efter ett fotografi med fångstmannen.

Stefan drillar!

Stefan drillar!

Stefan med en 5kg lax!

Stefan med en 5kg lax!

 

Efter det hände det inte så mycket. Stefan fick en liten öring som inte höll måttet och jag bände min första lax någonsin!

Stefan med lillöring

Stefan med lillöring

Första laxen någonsin!

Första laxen någonsin!

 

Det var riktigt roligt att få tillbringa en dag och kasta med tvåhands då man lär sig mycket om man lägger ett riktigt ”träningspass” på flera timmar för att komma igång ordentligt. Så nu gäller det bara att hålla efter och fortsätta nöta några timmar i veckan så vi utvecklar vår kastteknik!

 

// Peter

Flugfiske efter bäckröding

Efter jobbet så bestämde jag mig för att dra iväg till ”Talltjärn” för att försöka lura min första bäckröding på fluga. Molnen såg inte det minsta trevliga ut och det var väldigt mörka moln som stod  rakt över Edsbyn och regnet vräkte ner i omgångar. Åkte dock ifrån regnet och när jag var framme på plats så var det behagligt uppehåll och vindstilla med runt 20 °C.

"Talltjärn"

Riggade upp kameran för att få lite trevligt material till nån eventuell filmsnutt i framtiden. Det stänkte å hade sig på pölen, retligt nog väldigt långt ut och utom räckhåll för flugan. Smög runt å försökte mig på vak som var lite närmare kanten. Hittade bara två ställen som var hade OK med utrymme för att få iväg flugan en bit ut. Hade dock inget hugg ännu. Molnen smög sig allt närmare och till slut avtog vaken det började också regna.
 
Drack kaffe tills det att regnet var borta och tänkte vänta in vaken igen! Dom kom också, om än väldigt mycket färre. Började tappa tron en aning och lekte en del med kameran istället. Tänkte kolla om man såg något skoj under ytan eftersom det är såpass klart vatten där. Blev en aning chockad när jag kollade på filmen och såg detta:

Bäckröding

Nu var det ju ingen speciell storlek på dessa men man såg dom inte ovan ytan! Det var inget litet stimm :)

 
Hade börjat packa ihop och gick längst kanten tillbaka till den första platsen jag testade på. Då helt plötsligt såg jag att jag skrämde ut en fisk som var lite större. Tänkte förbannat att man skrämde den där då.. men jag var tvungen att testa eftersom spöet fortfarande var riggat. Såg att den åkte iväg till en stock som låg på botten 5-6m ut. Första kastet blev perfekt, strax utanför. Började dra in och såg hur det sköt som en skudmissil fram och högg, jag gjorde ett tappert försök till mothugg men fisken den missade kroken!
 
/(??((/%”#&!!!! Nu var ju chansen borta, trodde jag! Kastade fort ut igen och fick till ett lite sämre kast, men på rätt längd. Inom 3-4 sekunder såg jag den komma farandes igen och slängde sig över superpuppan likt en bålgeting på steroider. Nu satt mothugget klockrent och den satt :) Herregud tänkte jag och blev först paff över att den äntligen satt där.
Jäklar vilka kraftpaket bäckrödingar, trots sin storlek så röjde den på bra och länge. Gjorde några hopp i försök att vinna.
 

Glädje!

 
superpuppan fixar steken
 
Vann gjorde jag, men båda får ses som vinnare då den simmar vidare.
/Emil

Jakten på öring

Som sagt igår så skulle jag iväg till ett för mig nytt ställe idag, ett mindre ställe som kallas Ragntjärn i Ovanåkers kommun. Har fått tips om att det planterades ut öring i denna för runt 30år sedan och att det drogs upp grova öringar men sedan har den glömts bort och väldigt få om ens någon fiskar i den. Var bara tvungen att kolla in den! Tog bilen tidigt imorse och gav mig av, stötte på en sjukt stor tjädertupp i skogen som vägrade flytta sig från vägen.. men bilen är större och till slut flaxa han iväg. Sista kilometern var till fots då vägen till tjärn var bortglömd och inte underhållen på länge.

Vädret var skönt, vindstilla och lagom temperatur att gå i med lite packning utan att bli allt för svettig. Till slut såg man tjärnen uppenbara sig! Den såg riktigt intressant ut från håll..

Den blev inte mindre intressant från nära håll, vattnet var kristallklart och man såg allt som låg på botten en lång väg. Satte mig på en stubbe för att spana lite efter något vak eller liknande men såg inget. Gick ett varv runt tjärnen med några sporadiska kast för att försöka se om jag fick någon efterföljare eller kanske hugg, dock utan resultat. Började tappa lite hopp om det fanns fisk kvar men just då såg jag ett vak mitt ute på tjärnen som såg misstänkt öringsaktigt ut! Det blir iallafall till att ta med sig Peter dit när våren kommer då vi ska testa mete, spinn och fluga när de är vaksäsong för att få någon uppfattning hur det ser ut med fisket i sjön. Bara att hoppas, så kanske man har en pärla bortglömd i skogen :)

Kommer bege mig till olika mindre vatten gömda i skogen runtom i Ovanåkers kommun för att försöka hitta vild/förvildad öring och skriva om dessa i framtiden, kommer släpa med mig Peter också såklart!!

skitfiske! /Emil

Skogens guld

Igår förmiddag bestämde jag mig för att ta fyrhjulingen i jakt på lite finare fisk i Hälsinglands och Edsbyns djupa skogar. Inledde med två st mindre tjärnar som jag spanat på från bilen när man åkt förbi utav olika anledningar.

Första tjärnen var en liten pöl som såg halvlurig ut, en del näckrosor på ena sidan som jag begav mig till för att testa. Körde med kastmete + mask på ett spö medans jag testade diverse skeddrag på ett annat. Ingen aktivitet på kastmetet men det högg titt som tätt på skeden. En ny popper blev invigd och den levererade på första kastet;

 

Roliga ythugg duggade tätt tills dess att party poopern nr 1 klev in i rampljuset, gäddan göran på respektabla 1kg frestades av poppern. När jag nästan besegrat honom så gav han mig fingret genom en luftfärd och hade av linan och hela faderullan. Det var droppen och jag drog till en annan tjärn en bit bort.

Denna såg mer ut att kunna innehålla något ”ädelt” jag hade vissa förhoppningar om att kanske hitta på något roligt.

 

Inledde med att kliva i ett myrhål ner till knät, sådär jätteroligt. Körde samma taktik här som tidigare. Dock så fanns de ingen abborre i närheten som högg här. Nästan säker på att de finns finare fisk i den här pölen men det var ingen som var på hugget idag så gav ganska snabbt upp denna.

Begav mig därefter till det sista stället som jag och sambon hade hittat tidigare på våren som jag bara var tvungen att testa. Väl på plats såg jag att det var väldigt grunt och blev less då jag trodde det bara var en skräppöl. Gick iallafall närmare och då såg jag att det var en väldigt fin liten tjärn jag stod framför. Kristallklart vatten och förklaringen till att de såg ut att vara så grunt slog mig! Såg genast några små fiskar som slukade nån kuse vid ytan, försökte se vad det var för något men dom var för långt bort. Såg ingen mordisk ryggfena så jag fick lite hopp om att det kaanske kanske kunde vara något annat än borren eller gäddan. Tog kastmetet och försökte finta upp en av dom mindre med masken för att se vad det var för fisk jag spanade på. Innan jag hann säga nätverksadapter så var flötet under ytan och jag halvt överrumplad såg att jag hade napp. På kroken hade jag mycket riktigt en av våra prickiga vänner! Den lämnade dock skutan under resan in men glädjen var vilket fall på max :)

Tog nu istället fram ul-spöt och körde på klassisk spinnare modell myran. Fick direkt se flera efterföljare hela vägen in till kanten i det kristallklara vattnet, det tog inte många kast innan det satt en på kroken! En otrolig fin krabat som trots sin storlek är sjukt pigg och stretig. Väl i min famn såg jag att det inte alls var en öring utan det var bäckröding som lockats av spinnaren!

En personlig jackpot då jag anser att bäckrödingen är bland dom vackraste fiskarna vi har. Underbar täckning, klara färger och karaktäristiska fenor. Medans jag gick runt tjärnen och kastade så högg det hejvillt, under en period på ungefär 30min så högg det sånär som på varenda kast. Grymt roligt!

En kandidat till årets roligaste fiske avdelning ädelfisk med det blixtklara vattnet som gjorde så att man såg nästan alla anfall. När det var dags att bege sig hemmåt så drog jag ett sista kast och fick på en av dom bättre bäckrödingarna för dagen. Den stretade på bra och bjöd upp till en fin sista fight. Efter att det knäppts kort:

 …så skulle den såklart tillbaks till vattnet. När jag skulle ta ett steg ner i vattnet för att lättare kunna släppa den fri så upptäkte jag till min förvåning att det inte fanns någon botten. Det var tydligen enbart dy där jag satte ner foten och det slutade såklart med en ofrivillig badtur. Fisken gjorde mig sällskap i de blå.. som tur var så fanns det enbart två kanadagäss som häckade vid sjön som såg min perfekta tillbakasättning av bäckrödingen. Lagomt otorr tog jag mig till fyrhulingen för att hinna hem och byta kläder innan det var dags för middag.

/Emil