Arjeplog 2016

Det börjar dra ihop sig, som man säger!

Nu är vi redan inne i augusti och sommaren har flugit förbi. Denna gång har jag åtminstone fått uppleva bra väder nästan genomgående hela sommaren.

Det blev en kort semester denna gång, 3 v. Första veckan ville vi landa i lugnet så denna investerades i vandring och flugfiske i Arjeplogsfjällen med sambo, hennes syster och respektive. Fantastiska vyer och härligt lägerliv!

De grymma bilderna är tagen av Joel https://fiskepojken.wordpress.com/

 

a4

aa1

Jag och Joel

Jag och Joel

 

Vi fick under veckan uppleva alla sorters väder.. sol, molnigt, blåsigt (såpass att ett tält välte och nästan flög iväg), varmt och kallt – så som de brukar kunna vara i fjälltrakten. Således kläcktes ingenting alls, förutom sista dagen. Det var jökelvatten och vattennivån var en bit högre än normalt då det smällt på bra i värmen de föregående veckor. Det blev därför kämpigt att lura fisk.

a2

a1

a7

Om man envisas med att plocka renhorn behövs stödvila.

 

Dagarna gick åt till vandring, lägerliv och att njuta av omgivningen. En dag när vädret var som sämst höll vi oss i lägret mest hela dagen och läste, underbart skönt.

Sista dagen, när jag och Joel fått utstå en del pikar från de andra två i sällskapet, började vi få framgång på nymfer, vi hittade rätt till slut. Det kläcktes faktiskt även lite bäcksländor och vi fick se våra första vak för veckan. Till slut kunde vi käka smörstekt öring istället för den återkommande (men väldigt goda) torkade köttfärsen/carbonaran).

a6

a8

aa10

 

a5

 

Fick även chansen prova på min Thermacell som jag inte haft så höga förväntningar på, men jäklar! Den fungerade faktiskt mycket bra. Nu hade vi inte speciellt mycket mygg ändå, men dom som fanns där försvann i princip totalt när denna varit igång i 30 min i lägret. Att rekommendera!

 

 

jagjosse

Josse & Jag

 

linajoel

Lina och Joel på stranden vid Ikesjaure

arje6

 

arje2

Röding.

 

 

arje3

Vackert tecknad öring

arje4

 

arje5

Mäktiga Ikesjaure

 

Vi träffade på en härlig farbror från England som  brukade spendera 10v under sommaren att vandra och fiska i Arjeplog – vilket liv. Kanske nästa!

Resterande veckor spenderades hemma i Hälsingland med vänner och familj i fantastiskt väder. Nu har jag varit igång med jobbet i 3v och är åter varm i kläderna.

Inom kort kommer undertecknad med sambo att åter flytta till de ädlare delarna av landet: Edsbyn, Hälsingland – där för att starta ett nytt spännande kapitel. Det känns mycket roligt!

Vi hörs!

 

 

Rikedomar runt rinnande vatten, i Sverige.

WWF har nyligen släppt en rapport om de vinster som finns att hämta i Sverige genom att miljöanpassa vattenkraften. En mycket intressant rapport visar hur Sverige, genom relativt enkla medel, kan förbättra utsikterna för landsbygden och minska den negativa trend som pågår avsevärt.

Nedan finns en lista från rapporten med vattendrag samt respektive vattens potential till intäkt per år;

vattenkrfvattenkraft3

 

Totalt 1 595 miljoner per år, finns det potential för att hämta in. För att genomföra denna miljöanpassning skulle närmare 11 000 arbeten skapas, och majoriteten i glesbygden. Extra intressant för mig är, eftersom jag kommer från Hälsingland, Ljusnan med hisnande 100 miljoner i potential extra intressant..

Vad väntar vi på?

 

/Emil

 

Hälsingland och Härjedalen

Helt plötsligt är Juli här, även om det känns overkligt för en annan. Det har mest regnat och varit kallt, inte alls gästvänligt men lik förbannat är den här! Jag hade faktiskt en tidig semester i år, från midsommar och tre veckor framåt. Nu är man åter på arbetet och har stökat av två arbetsdagar sakta men säkert.. blir mer semester i vinter som man kan se fram emot. Lite fiske hann man trots vädergudarnas dåliga humör med.

Sön 20 Juni hann jag med ett besök till Värasen som enligt mig, är en av Hälsinglands finaste klarvatten-sjöar. Hade förhoppning om att pricka in en fin rocken-kläckningarna som brukar vara fantastisk där. När jag och Peter var där ett par veckor tidigare var det för kallt i vattnet och den stora kläckningen uteblev. Jag anlände vid 1900 och var färdigkittad i flytringen en halvtimme senare. Det syntes ett gäng rocken i luften. Hade sällskap av en till person på flytring samt en karl som fiskade från land, han hade varit där hela dagen utan lycka. Det syntes fler flytringar på andra sidan sjön också. Det blåste ganska friskt, en 9 m/s i byarna men enligt SMHI skulle det mojna vid 2100 – och de hade faktiskt på pricken rätt. Det vakade sporadiskt i början, men det ökade i snabb takt.

rockenSå vinden la sig så började det vaka något otroligt, sörplande och kluckanden över hela sjön. Magiskt. Och pulsen började öka! Ut med flugan och – vänta. Det vakade runt om flugan, bakom mig, bredvid mig.. och plötsligt togs även min fluga. Mothugg och den sitter! Då börjar en rusning jag aldrig upplevt, är totalt chanslös och den går enkelt ut på backingen. Rullen skriker och det är bara att luta sig tillbaka och haka på. I några minuter står tiden stilla och man njuter av livet. Det tar ett tag innan jag ser skymten av fisken, en röding! Adrenalinet lägger sig en aning när jag upptäcker att den är felkrokad i fenan, det förklarade rusningen. Den vilade snart i håven.DSCN1264
Fisken är väldigt fin där måste jag säga, både naturlig röding och öring.. finns även en hel del bumlingar. Fanns många tunga vak som avslöjade det. Grymt roligt fiske med flera påslag och några landade fiskar, enbart rödingar. Alla i samma storlek. Inte ofta rödingen är där aktiv sent i juni, men förklaras antagligen av att det varit såpass kallt väder.

DSCN1270

DSCN1268

20150621_222418

Huggperioden varade i ca 1,5h innan det avtog. Kvällen blev lugn, stilla men spännande. Drog en röding alldeles innan jag begav mig hemåt. Hemresan genom dom djupa skogarna bjöd även på en björn som studsade i diket. En underbar kväll!

20150622_001446

Hälsingland

Inför en planerad road trip i Norge spenderades några dagar i stugan i Härjedalen för att vänta ut det dåliga väder som vägrade ge sig. En kväll släppte regnet och en välkommen sol tittade fram. Jag och sambon drog ner till Ljusnan för att fiska lite harr. Som väntat så var det inte mycket vak alls, såg två stycken som vakade på håll, så jag höll mig i början till att instruera sambon som håller på och lär sig flugfiska. Efter en timme kom ett vak på intressant avstånd och jag vadade mig närmare för att komma inom kastavstånd. OigdbTZK9D_PUpJxb6rjbnsS6XXf0t1CtFiRjnr5hrA,TfTpi9vE-m4mFbznGkIyORwWU2Wk85WYQAGg2KR5YwM

z1FcdA855ySnvGdHygqhuc1MvQQba8RMGfu6WQVfTso,yEG8fv2dSJszSAh6L-aSYUBZ-CmbEX-R85Y6NSnbEV4

Det kläckte nån sorts bäcksländor så hittade en fin fluga som jag lät drifta ett par gånger utan hugg. Tredje försöker fick till ett kast som drev perfekt mot ståndplatsen.. och den tar flugan.

1 Fin harr som kämpade på bra innan den vilade i håven. Kul när man har instant success! Ingen vana precis. Skön känsla när man tagit ordentligt med tid till analysen av vattnet och få utdelning därefter. Efter detta kände jag att det räckte för min del, dels för att det inte vakade speciellt mycket och att jag kände mig nöjd med kvällen. Vädret och känslan var perfekt.

4En perfekt uppladdning för Norgeresan då vi skulle spendera x antal timmar i bil för att besöka Atlanterhavsvägen, Trollstigen och Geirangerfjorden. Fantastisk resa!

—-

Tre dagar senare var vi tillbaka i stugan. Vi gjorde ett till besök till Ljusnan sista kvällen innan vi begav oss mot Hälsingland igen. Vädret var fint och det var vindstilla, även myggfritt pga. det kalla vädret. Än hade inte svemyggen gått igång. Det vakade lika lite även denna gång, dock lite närmare. Fick upp ett par stycken även denna kväll!

6

7

5Fina turer hittills denna sommar, man uppskattar verkligen solen när den tittar fram en sommar som denna.

Ha det!

/Emil

Bli mörtfadder!

EPfiske har valt att uppmärksamma de facto att sjuka mängder läkemedel hamnar i våra vatten, vilket bland annat ger tvåkönade fiskar. Vad det ger i långa loppet är det svårt att sia om, bra anglingsmörtar har jag svårt att tro det blir iallafall.

Apoteket Hjärtat har därför valt att uppmärksamma detta genom att erbjuda fadderskap till tvåkönade mörtar! Vi gjorde såklart vår plikt och anmälde oss. Nu är vi faddrar åt fantastiske Nisse-Nanny.

 

mört

Gör det ni med via länken här

Röding, familj och frakturer

Var i helgen till Edsbyn för att umgås med familjen, 75års-kalas för my old man och gå på konsert med min 94-åriga mormor! Riktig kvalitetstid alltså. Tony var hem från Stockholm och sugen på fiske av något slag, så vi försökte styra upp angling och pimpling. Dock hade vi ännu en gång otur med vädret då det blåste rejält på lördagen (17m/s) när vi tänkte dra ut, tog en välbehövlig sovmorgon istället.

Vi valde en för mig ofiskad tjärn med röding. Anders, Tony jag och Emil F tog vårt pack kring 07:30 och köpte fiskekort vid ”Lilla Huset” innan vi drog iväg.

Väl vid tjärn var det 5-6 bilar där, ganska bra med folk alltså. På isen gick vi förbi klungan med folk som redan var på plats och gick till andra sidan där vi blev för oss själva. Anders var på plats helgen före och visste ett ställe där det drogs bra med fisk.

Vädret var idag bättre, blåste väldigt lite och graderna låg runt -4.

1

Anders hade känningar först, men lyckades inte kroka någon. Emil F, som skulle visa sig vara i centrum för dagens händelser hade även han besök på maggoten och snart även dagens första röding.

2

Jag, som envisas med att skippa ”skramlet” som blänken för att inte tappa känslan i spöt hade ingen känning alls hittills. Körde med enbart mormyska och blinkpirk.

Det såg ut som att folket på andra sidan också drog fisk, de höll sig på samma plats hela tiden vi var där.

3Runt 10.00 hade Anders haft ca 4 hugg utan att lyckas kroka.. förvånansvärt trögt för herr Eriksson som annars sällan har några problem när vi är ut………..

Jag och Tony var fortfarande utan hugg. Emil F hade 2 st rödingar och självförtroendet på topp. DOCK gnällde han om värk i armbågen då han han, vid landningen av en dagens första första rödingar gjort en praktvurpa där vi stod på den enda hala fläcken på hela tjärn. Det hela såg självklart otroligt roligt ut när han försökte parera det hela i den mån det går, utan att lyckas. Fick senare en bild där han satt med gipsad arm och blivit sjukskriven 2 v. Tror rödingen vann den kampen trots allt… :)

DSCN0563Tony gnällde och lät uppgiven en kort sväng, bytte hål och som ett brev på posten small det till även hos honom för första gången idag. Revisorn gjorde processen kort och slungade upp en röding även han.

5Gladare miner även i det lägret och de två lyckliga för dagen undrade om vi skulle packa ihop…

Emil F fortsatte i ett rasande tempo, han lyckades även bryta av ett spö i mothugget och tappade en som enligt honom kändes stor. Den tappade är alltid den största..

Men när han fått i reservspöt tog det inte lång tid innan han drog tredje och fullt för dagen. En väldigt fin fisk med röd buk och vackra fenor.

6

Anders och jag hade det svårare. Anders hade något som nafsade hela tiden men ville sig inte fastna. Jag hade gått från naken mormyska tillbaka till mormyska plus blink men börjat gett upp. Precis när jag och Anders diskuterade nappindikatorns vara eller icke vara ser stården helt plötsligt uppåt, som att den tappat vikten på mormyskan. Mothugg – och i 2 sekunder hade jag räddat namnet, men den hoppade av. Antagligen simmade den uppåt och jag fick för klent mothugg i och med slaklinan.

Anders begärde några minuters förlängd fisketid innan vi skulle bege oss hemåt strax innan kl 11 pga. andra planer. Han fick en sista chans, då han till slut lyckades lirka fast den som gäckat honom antagligen under hela dagen. Han pressade den ovanligt hårt då han var irriterad över missade hugg, samt att han ville se till och rädda namnet såhär i grevens tid.. upp i hålet kom den. Men när han lyfte upp rödingen ruskade den sig loss och vände helt om i hålet för att sedan försvinna lika snabbt ner igen. Anders gick alltså bet, för första gången i mannaminne! Värt en notis i Ljusnan bara det. 7

8Påväg till och från tjärn går man över den gamla bortglömda tågrälsen som gick via Voxna mot Bollnäs och andra orter, kanske kan den öppnas upp igen? Vem vet!

 

/Emil

 

På is

Den klena kylan har skapat irritation och isen har uteblivit i mina trakter en längre tid. I lördags var det dock planerat premiär på is för säsongen då vi bedömde isen som okej. Två veckor senare premiär än förra året. Däremot fick vi abrupt byta sjö då sjön vi först tänkt besöka måste ha ett starkt drag och var landlös. Entouraget bestod av mig, Anders, Joel, tall, fejm och Pelle. Anders och jag tog på oss uppgiften att reka”stigen” genom skogen för att se om den var lämplig för pulkan med alla prylar. Nja, blev väl svaret. Vindfäller här och var så man var dyngsur väl nere vid sjön som först såg lovande ut när den blänkte fint av pannlampans ljus. För bra visade det sig då det var vatten, inte is… En granntjärn valdes ut på chans. Tråkigt när man måste ändra planerna i sista sekund men isen var tjock, runt 8 cm och vädret vart fint. Soligt och 1 grad varmt.

DSCN0502

DSCN0498

DSCN0499

Vi hade ganska direkt en fällning, men linan gick av i mothugget – såklart. Det var ju en sån dag. Den stod också för 50% av dagens aktivitet innan vi gav upp vid 1130.

 

Söndagen var egentligen tänkt att ägnas åt pimpling men lördagens misslyckade fick mig att ändra mina planer och hänga på anglarna igen. Idag stod mörtsjön på schemat. Samling vid 0615 likt gårdagen innan utfärd. Dagens väder var milt, mulet och blåsigt. 13m/s i byarna. Men det lugnade sig en del när vi fått upp spöna. Vi satsade enbart på spön denna morgon. Satte upp 19 st med lysande vippor för att se eventuell fällning i mörkret. Kanongrej eftersom man inte såg mycket alls utan lampor. Ett gäng till höll till en bit bort.

DSCN0511

DSCN0515

DSCN0509

Allt var på plats i god tid och det kändes verkligen lovande. Inget strul denna morgon. Isen var ca 8cm tjock med lite snö ovanpå. Vinden var ganska rejäl fortfarande men lugnade sig betydligt med tiden.

Tiden gick och vi var förvånad över att det inte hände något. Ingen aktivitet alls de första två timmarna. Joel var först ut att rädda namnet med en liten en. Därefter var det min tur att ta en liten på spö under en kortare huggperiod. Säsongens första var iallafall bärgad och var inte sen med att påminna de andra om det ;)

Grannarna hade det också tungt. De drog på sin första fällning en på 5kg strax innan våra första två gäddor dock. Isen blev mörkare och mörkare när snön sakta smälte bort. Strax började det också regna ymnigt. Vi hade det trevligt ändå i skitvädret. En liten eld, vänner och bra kläder så klarar man mycket. Fejm som hade hål i skon njöt väl inte kanske. Men, han snart fick han i en tilltrasslad situation en okej fisk! Det började med att vippen inte löste ut utan linan löpte ändå. Rullen på spöt gick också sönder så han fick drilla gäddan med nävarna innan landning.

DSCN0519

DSCN0546

DSCN0543

DSCN0537

Innan vi bestämde oss för att avsluta och dra hem vid 1230 hade vi fått 6 gäddor där fejms trasselfisk vart störst. En helg som vi hade mycket högre förväntningar om, men vi fick känna på fisk och det lever man på ett tag. Nu kör vi in i kaklet innan julledigheten!

/Emil